Забезпеченість України власною свининою впала до 40%. Якщо раніше в країні забезпечення м’ясом свинини складало 70%, то зараз цей рівень знизився до 40%. Така ситуація впливає на цінову політику м’яса.

Читайте також: На Волині п'яний чоловік наковтався таблеток та потрапив до реанімації

Про це розповів Генеральний директор Українскої ассоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, повідомляє Аграрії Разом.

Численні спалахи АЧС в Україні призвели до зміни цін на м’ясо свинини. Адже, як зауважив спеціаліст, наявність власного виробництва в країні дозволила б розтягнути збільшення цін на більш тривалий період. Тому зараз український рівень цін цієї продукції відповідає європейському.

Читайте також: Генетики схрестили павука з козою задля небаченого павутиння (Фото)

Олексій Дорошенко зауважив, що внаслідок захворювання АЧС у Київській області знищили  десятки тисяч поголів’я свиней.

"Збитки лише одного підприємства склали близько 1 млрд гривень. І таких господарств по Україні велика кількість", − розповідає він.

Читайте також: Зафіксовано ще чотири випадки АЧС в Україні

Відносно утилізації заражених тварин, її проводять не у кожному випадку.

"Адже за утилізацію туш хтось повинен заплатити селянину, а ніхто цього не робить, оскільки це означає влізти у збитки", − пояснює Олексій Дорошенко.

Зокрема, він відмітив, що раніше утилізацією туш займалась держава, передаючи обов’язок до місцевих бюджетів.

"У підсумку, там, де господарства потрапили в таку ситуацію, вони вимушені утилізувати тушi, а там, де можна допустити таке м'ясо у торгівельній обіг − допускають", − зазначає експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter