Коронавірус у дітей не завжди проявляється такими симптомами, як і у дорослих. Крім загальновідомих ознак хвороби у дітей COVID-19 може супроводжуватися ще розладами травної системи – діареєю і нудотою.

Читайте також: У МОЗ вимагають посилити контроль над дотриманням карантину у містах

Крім того, є й інші нюанси, які стосуються коронавірусу у дітей. Як розповіла на своїй сторінці в Facebook Уляна Супрун, діти шкільного віку не відіграють роль у передачі вірусу. Як показують дослідження, більшість дітей інфікується від дорослих, найчастіше у своїх сім'ях.

У дітей менше шансів інфікуватися COVID-19, менше ймовірність тяжкого перебігу хвороби та прояви класичних симптомів коронавірусу. Більшість дітей переносять хворобу легко й основними симптомами були: підвищена температура тіла, кашель, нежить і втому.

"Велике систематичне дослідження містить у собі обстеження 7780 випадків COVID-19 у дітей. На відміну від дорослих, у дітей рідше з'являлися важкі симптоми верхніх дихальних шляхів, які потребували лікування у відділеннях інтенсивної терапії. Конкретно в цьому дослідженні 7 смертей, а також 11 випадків мультисистемного запального процесу у дітей", – пояснила Супрун.

Мультисистемний запальний процес – це рідкісне, але серйозне захворювання, яке може викликати запалення серця, судин, нирок, легень, мозку, шкіри та очей. Його почали фіксувати лише місяць тому і причина поки невідома. Більшість випадків об'єднує те, що діти мали позитивний тест на COVID-19 або вже перехворіли на новий вірус. В Україні поки зафіксований тільки один такий випадок.

Читайте також: Хворого на COVID-19 Порошенка терміново госпіталізували

Хто знаходиться в особливій групі ризику

  • Немовлята до 1 року

  • Діти, у яких є хронічні захворювання легень, астма, цукровий діабет, вроджені хвороби серця або ожиріння

  • Імуносупресивний стан (в результаті певних захворювань або прийняття ліків, які послаблюють імунну систему)

  • Діти з рідкісними захворюваннями

Фахівець порадила батькам щодня перевіряти дітей на наявність симптомів COVID-19. Особливо увагу варто звернути на високу температуру, біль у горлі, новий неконтрольований кашель, який ускладнює дихання, діарею, блювоту, біль в животі. Також дітям потрібно допомагати звикнути до нової реальності – носіння маски, потреби дотримуватися соціальної дистанції, скорочення спілкування і соціальних контактів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook