В Україні затвердили новий санітарний регламент для закладів освіти, який визначає медичні вимоги безпеки. Ці вимоги необхідно враховувати при облаштуванні приміщень шкіл.

Читайте також: Зимові канікули в школах України: чи можуть змінитися дати

Про це повідомила директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян у фейсбуці, пише 24 канал.

Що зміниться для шкіл

У навчальних приміщеннях початкової школи рекомендується облаштувати місце відпочинку учнів (ігровий осередок) з килимами для сидіння та гри, стільцями, кріслами або подушками з м’яким покриттям, що легко очищається.

Олени Фіданян запевняє, що така норма є правильною, адже у деяких країнах Європи діти припиняють спати в у садочках у 4 роки.

"Для дітей такого віку організовують відпочинок у вільній формі. Хтось грається, а хтось спить. Та здебільшого сплять не на ліжках, а на спеціальних матрацах, на підлозі. Ми ж зберігали у школах спальні для дітей 6 років, які практично не використовувалися", – заявляє вона.

Початок навчального дня не повинен бути раніше 8:00 години, а початок занять у другу зміну – не пізніше 14:00 години (для учнів за вечірньою формою – не пізніше 16:00 години). Зокрема, навчання для учнів 1 – 4 класів, а також класів з інклюзивним навчанням, має бути організовано у першу зміну.

Читайте також: Локдаун в Україні: у МОЗ озвучили варіанти посилення карантину

Навчальні меблі повинні бути без гострих кутів, сколів тощо. Пошкоджені та зношені меблі підлягають своєчасній заміні. Поверхня навчальних меблів має бути стійкою до мийних та дезінфекційних засобів.

У школах необхідно передбачити внутрішні санітарні вузли з підведенням до умивальників холодної та гарячої проточної води з облаштуванням диспенсерів та рідким милом та паперовими рушниками (або електрорушниками).

Санітарні вузли прибираються після кожної перерви і щоденно в кінці робочого дня з використанням дезінфекційних засобів.

У школах організовуються умови для забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.

З іншими нормами та вимогами детальніше можна ознайомитися у документі за посиланням.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook