Засновник і голова Ортодоксальної єврейської торговельної палати (Нью-Йорк) Дуві Гонік закликає президента України Володимира Зеленського вжити заходів для викорінення корупції на рівні місцевої влади в Умані (Черкаська обл.), сприяючи у такий спосіб відродженню міста як одного з найбільших єврейських духовних центрів.

Читайте також: Міністр оборони змінив імідж (фото)

Про це Гонік заявив на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він розповів, що вже більше ніж 10 років Іудейська релігійна громада брацлавських хасидів бореться за право будівництва в Умані єврейського меморіального комплексу, також заплановано будівництво синагоги місткістю 30 тис. осіб.

За його словами, у 2008 році громаді під будівництво цього об’єкта було передано в оренду на 49 років ділянку землі площею 1 га, було розроблено детальний план території, виділеної під будівництво центру, однак місцева влада стала вимагати хабар від замовника будівництва за затвердження плану будівництва комплексу.

Як зазначив Гонік, після відмови давати хабар цільове призначення земельної ділянки, на якій передбачалося будівництво, було змінено.

У цьому контексті голова Ортодоксальної єврейської торговельної палати заявив: "Я хотів би подякувати президенту Зеленському за те, що він заявляв, що хоче побудувати з Умані маленький Єрусалим, що він хоче зупинити корупцію в Україні. Але також я хочу звернутися до нього, щоб він приїхав до Умані й подивився, що там відбувається, розібрався з мером, заступником мера, створив за необхідності комітет або комісію, щоб відстежувати ситуацію… як було змінено цільове призначення ділянки, тому що зараз місце для будівництва вкрадено".

Читайте також: "Культура в смартфоні": в Україні запрацював Офіс культурних інновацій

За його словами, наразі відсутні будь-які можливості для будівництва меморіального комплексу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook