Президент Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує електронний облік трудової діяльності.

Читайте також: Без графіка та з відпустками: в Україні змінять правила роботи

Про це інформує пресслужба глави держави.

Відтепер підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо буде в електронній формі.

Також врегульовується питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Таким чином в Україні поступову відмовлятимуться від паперових трудових книжок.

Закон передбачає п’ятирічний перехідний період, протягом якого до Державного реєстру мають бути внесені відомості з паперових трудових книжок. Впродовж цього часу застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма.

В ОП переконані, що такі зміни зменшать витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростять доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності.

Читайте також: Трудовий стаж українців відображатиметься у застосунку "Дія"

Крім того, це спростить врахування даних стосовно освіти, кваліфікації, яку має населення, що працює, та яку отримують молоді люди. Держава зможе планувати підготовку чи перепідготовку фахівців за актуальними напрямками, які є на ринку праці.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook