Голову Конституційного Суду Олександра Тупицького відсторонили з посади на 2 місяці. Раніше Офіс генпрокурора вже направив президенту Володимиру Зеленському відповідне клопотання.

Читайте також: "Бабло заплатив, і ти уже в парламенті": оприлюднили колекцію найяскравіших крилатих висловів голови Конституційного суду України

Указ про відсторонення Тупицького від посади на 2 місяці підписав президент України Володимир Зеленський. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

"Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи", – наголосив Зеленський.

Що відомо про схвалення цього рішення

Рішення ухвалили після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента відповідного клопотання Офісу генерального прокурора про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на 2 місяці.

РНБО

Зауважимо, що, згідно зі статтею 154 кримінально-процесуального кодексу, питання про відсторонення осіб, яких призначає президент, вирішує сам глава держави.

Водночас представник президента в КСУ Федір Веніславський зауважив: на переконання фахівців у галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків.

Читайте також: Разумков заявив, що Рада хоче відновити е-декларування новим законом

РНБО

Як відреагували у "Слузі народу"

Глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що голові КСУ повідомили про підозру від Офісу генпрокурора за статтями, які демонструють конфлікт інтересів.

"Звичайно, я підтримую рішення президента щодо відсторонення пана Тупицького від посади судді Конституційного Суду. У першу чергу це цілком логічне продовження того процесу, який ми почали в парламенті, коли зібрали 226 підписів народних депутатів під зверненням до КСУ із закликом добровільно піти у відставку, тому що зараз немає суспільної довіри до цієї інституції", – додав він.

У чому звинувачують Тупицького

  • За повідомленням Офісу генпрокурора, голову Конституційного Суду Олександра Тупицького підозрюють у підкупі свідка, а також у введенні в оману суду шляхом свідомо неправдивих показів свідка.

  • За інформацією ЗМІ, справа проти Тупицького стосується Зуївського енергомеханічного заводу, розташованого на окупованій території Донбасу.

  • 28 грудня Тупицький мав прийти до Офісу генерального прокурора для проведення процесуальних дій. Втім очільник КСУ там не з'явився через сімейні обставини.

  • Через це Офіс генпрокурора надіслав Олександру Тупицькому повідомлення про підозру поштою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook