23 січня президент України Володимир Зеленський може зустрітися зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Їхня зустріч пройде у Ізраїлі. Обидвоє туди мають прибути на Форум пам’яті Голокосту.

Читайте також: Зеленський розпочав візит у Давос

Про зустріч Зеленського та Путіна у своєму телеграм-каналі написав російський журналіст Олексій Венедіктов, пише 24 канал.

"В Ізраїлі завтра (23 січня) відбудеться зустріч президентів Росії та України. А де ж ще їм зустрічатися", – підкреслив він. 

Деякі телеграм-канали, що публікують "інсайди", цю інформацію підтвердили. Також є інформація, що зустріч Путіна та Зеленського готує помічник українського гаранта Андрій Єрмак.

У Офісі президента у коментарі 24 каналу сказали, що у програмі візиту Зеленського до Ізраїлю його зустріч із Путіним попередньо не була запланованою. Водночас у відомстві додали, якщо спілкування Зеленського та Путін все ж відбудеться, український президент планує обговорювати лише питання подальшого звільнення утримуваних осіб.

Зауважимо, що підстави для зустрічі Зеленського та Путіна все ж є. Згідно з офіційною інформацією, обидвоє у цей час справді перебуватимуть у Ізраїлі.

Що відомо про візит Зеленського до Ізраїлю

Щодо Зеленського, то 23 – 24 січня тут він перебуватиме з робочим візитом. Мета візиту – участь у пам’ятних заходах у межах Світового форуму Голокосту, присвяченого 75-й річниці звільнення концтабору Аушвіц.

Читайте також: Зеленський пояснив, чому підтримує ідею подвійного громадянства в Україні

Згідно з повідомленням пресслужби українського президента, у межах свого візиту до Ізраїля Зеленський має провести перемовини з керівництвом цієї близькосхідної країни та зустрітися з представниками ізраїльських ділових кіл.

У Ізраїлі в Зеленського заплановано зустрічі з: 

  • президентом країни Реувеном Рівліним,

  • прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху,

  • спікером Кнесету (парламент у Ізраїїлі) Юлієм Едельштейном

Що відомо про візит Путіна до Ізраїлю

Як повідомляє російська служба BBC з посиланням на ізраїльські ЗМІ, господар Кремля має прилетіти до Ізраїлю вранці 23 січня, а вже увечері полетіти назад.

Планують, що тут він також візьме участь в Міжнародному форумі пам'яті Голокосту, зустрінеться на Західному березі з президентом частков визнаної Палестини Махмудом Аббасом, а також відкриє пам'ятник жертвам блокади Ленінграда в єрусалимському парку Ган-Сакер.

Від візиту Путіна Ізраїл очікує на повернення своєї громадянки Наами Іссахар, яку в Москві за контрабанду наркотиків засудили на сім з половиною років колонії. Також очікують, що Путін проведе конструктивну розмову щодо Сирії. 

Читайте також: Стало відомо, з ким Зеленський зустрічався в Омані

Що відомо про попередні контакти Путіна та Зеленського 

Лідери Росії та України вперше особисто зустрілися під час нормандського саміту, який пройшов у Парижі 9 грудня. Також це була перша зустріч українського та російського президентів за останні 3 роки. До цього вони кілька разів зідзвонювалися. Більшість телефонних розмов відбулася з ініціативи українського президента. Сторони обговорювали здебільшого війну на Донбасі, обмін полоненими і повернення українських кораблів, які Росія торік захопила на Азові. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook