Увечері п'ятниці, 13 березня, було оприлюднене відеозвернення президента України Володимира Зеленського, в якому він розповів про низку заходів для мінімізації поширення коронавірусу територією України. Глава держави закликав співгромадян не піддаватися паніці й зберігати холодний розум. Про це пише ТСН.

Читайте також: В Італії від короновірусу померла українка

"Вірус паніки гірший від коронавірусу. Ми з вами пережили багато чого. Нас з вами не здолали пташиний, свинячий та іспанський грип. Ми сильні, і в нас все буде добре! Бажаю вам 36,6! Будьте здорові, дорогі українці!", – наголосив президент.

Зазначимо, що в Україні зафіксована одна смерть через коронавірус. Ще двоє чоловіків - інфіковані. Влада закриває кордони для іноземців, наступного тижня призупинять авіаційне пасажирське сполучення. Від 12 березня в усіх навчальних закладах розпочався карантин, що триватиме щонайменше до 3 квітня.

Українці, які застрягли на кордоні Італії та Словенії, повернуться додому цими вихідними, запевнив Зеленський.

"Цими вихідними спеціальний борт поверне додому українців, які застрягли на кордоні Італії та Словенії", – сказав президент. 

Зеленський нагадав, що через три доби, від 17 березня, Україна закриває регулярне авіасполучення.

Читайте також: Захворіли прихожани церкви, яку відвідувала померла від корновірсу жінка

"За цей час ви повинні повернутися додому. Ті, хто з об'єктивних причин не встигне, мають звернутися до українських консульств. У спільній взаємодії з українськими компаніями вони будуть повернуті додому нерегулярними рейсами", – розповів глава держави. 

Усіх українців, які повернуться з-за кордону, перевірятимуть. Якщо у когось виявлять захворювання, їх відправлять на обсервацію.

"Постановою Кабінету міністрів уже виділено 100 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту. У разі потреби буде негайно виділено 500 мільйонів на закупівлю медичного обладнання для інтенсивної терапії за прискореною процедурою. Невідкладно Інститутом молекулярної біології НАН України буде виготовлено 200 тисяч експрес-тестів. З державного резерву до закладів охорони здоров’я передано 10 мільйонів масок. Також для проведення тестування у регіонах України будуть використовуватися пересувні лабораторії", – сказав глава держави.

 

Зеленський додав, що "Національний банк України погодився підтримати мою ініціативу та розробити програму заходів щодо кредитної підтримки бізнесу та населення України".

Президент звернувся до пенсіонерів: "Людей похилого віку, особливо тих, які мають хронічні захворювання, я дуже-дуже прошу залишатися вдома. Як показує світовий досвід, а особливо досвід Китаю, де вірус уже істотно пішов на спад, найефективніший спосіб боротьби – бути вдома".

Зеленський зазначив, що "окрема увага приділена здоров’ю наших військових. Вони будуть максимально забезпечені та захищені. Вони захищають нашу країну від вірусу посягання на наші території. Ми захистимо їх від усіх інших вірусів".

Читайте також: В одній з областей України відзавтра вводять надзвичайний стан: що очікувати

"Допомагають прості речі: мити руки з милом. Ретельно і більше 30 секунд. Користуватися дезінфектором, вітатися, не тиснучи руки та не цілуючи у щоки один одного, тримати дистанцію в один метр. Слід пам’ятати, що гречка, сірники і туалетний папір не рятують від коронавірусу. Потрібні критичне мислення, холодна голова та заходи гігієни. Серед іншого потрібна й інформаційна гігієна. Не ведіться, будь ласка, на провокації інтернет-аферистів, які за гроші хочуть посіяти паніку серед нас, серед українців", – сказав президент. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook