Згадали через 5 років та відкрили аж 5 судових справ − НАК "Нафтогаз" судиться із Горохівським коледжем, вимагаючи від навчального закладу понад 200 тисяч гривень. Чому виникла ця колізія, і як сторони намагаються її вирішити?

Читайте також: У червні для волинян подорожчає газ

Ще 2014 році для котельні навчального закладу було закуплено газу на суму понад 200 тисяч гривень. За словами директора Горохівського коледжу Олега Жельчика, заклад за спожитий газ розрахувався у повному обсязі. Щоправда розрахунки здійснювалися пізніше встановленої договором дати.

"Наприклад, розраховуватися було з 15-го до 15-го числа наступного місяця за попередній. У зв’язку із невчасним фінансуванням з державного бюджету, із нерівномірним розподілом кошторису Горохівського коледжу, коледж не мав змоги розраховуватися вчасно, і тому розраховувався на 5-10 днів пізніше", − розповідає директор Горохівського коледжу Львівського національного аграрного університету Олег Жельчик.

Вже у 2015 році коледж відмовився від газу, яким можна було лише вберегти тепломережу від замерзання. Перехід котельні на тверде паливо відтепер сповна забезпечує коледж теплом у холодну пору року.

Втім, НАК "Нафтогаз" порахував усі дні прострочок і виставив претензії щодо відшкодування їм інфляційних втрат, штрафних санкцій та пені. А це є вкрай обтяжливим для Горохівського коледжу. Адже кошти в сумі понад 200 тисяч гривень, які могли б піти на потреби навчального закладу, тепер доведеться віддати НАК "Нафтогазу".

На сьогодні, Господарським судом Волинської області було задоволено позов НАК "Нафтогазу" на суму 1700 гривень, коледжем проплачено цю суму, за іншим позов Волинського господарського суду в сумі 40 тисяч, нібито, інфляційних втрат Горохівськими коледжем було подано апеляцію в апеляційний суд.

Задля вирішення проблеми, директор навчального закладу звернувся і до народних депутатів України, зокрема до Ірини Констанкевич.

На разі викладачі, працівники та студенти коледжу очікують на засідання Рівненського апеляційного суду, яке має відбутися 30 травня.

Сподіваються, що їм вдасться залишити 40 тисяч гривень, на які претендує НАК "Нафтогаз" у бюджеті закладу, аби спрямувати їх для потреб коледжу.

Читайте також: У "Нафтогазі" повідомили, що кожна область платитиме за газ по-різному

Більш детальніше у сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook