Безпрецедентний для Волині випадок трапився сьогодні, 24 вересня: ЗМІ майже одностайно проігнорували оперативну нараду губернатора Бориса Клімчука, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Таким ігноруванням мас-медіа висловили свій протест проти того, що під час мітингу журналістів під стінами Волинської ОДА проти легітимізації кримінальної відповідальності за наклеп, до ЗМІ так ніхто і не вийшов жоден з керівництва облдержадміністрації. Фактично, влада цим проігнорувала протест журналістів.  

«Такої домовленості було досягнуто під час акції «Хто тут наклепник?», яку провели журналісти. І для мене особисто це стало своєрідним питанням честі, адже до журналістів Волині, які стояли під облдержадміністрацією в дощ, ніхто не вийшов. Як на мене, цим влада продемонструвала зневагу до журналістів, тому волинські журналісти відповіли «ляпасом», проігнорувавши один з найпопулярніших офіційних заходів. На мою думку, цим ми показали свою принципову позицію», - розповів власкор ЗІКу Мирослав Ватащук.

«Введенням змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо наклепу, фактично припиняється будь-яке вільне висловлювання в пресі. Висловлювання проти влади, яке є для неї недоречне, може криміналізуватися, і журналіста, який хоче донести лише правду до людей,  зможуть посадити на три роки за грати. Адже визначати, що є наклепом, а що – ні, часто буде не суд, а гроші. Ми – проти цензури», - заявила випусковий редактор телекомпанії «Аверс» Юлія Циплюк.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Згідно з цими змінами, передбачається кримінальна відповідальність за наклеп – «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію».