На вчора були заплановані збори трудового колективу державного комунального підприємства «Луцьктепло».

Однак, коли кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» підійшли до адміністративної будівлі найбільшого стратегічного об’єкта у місті, то бачили на дверях оголошення, що збори трудового колективу відбудуться 29, а не 22 травня, так як це обіцяв Луцький мер трудівникам підприємства.

Нагадаємо, що 7 травня працівники ДКП «Луцьктепло» не витримали морального тиску, який постійно чинить на них керівництво та прийшли на засідання виконкому. Тоді Микола Романюк сам запропонував організувати зустріч із керівництвом та працівниками комунального підприємства аби з'ясувати причини конфлікту. І саме градоначальник визначив дату - 22 травня.

Лише вчора стало відомо, що збори перенесли саме з ініціативи міського голови. Його заступник Тарас Яковлев, який прийшов таки на підприємство, пояснив це тим, що градоначальнику забракло часу для вивчення ситуації на «Луцьктепло» перед зустріччю з колективом.

Що ж насправді завадило очільнику міста послухати праціників комунального підприємства - чи то очікуваня результатів президентських виборів, чи свято Миколая, чи ще якісь важливі чинники - у міськраді нам пояснити не змогли. 

Збори працівників ДКП «Луцьктепло» таки відбулися, хоча й за відсутності міського голови Миколи Романюка.

До речі, директора «Луцьктепло» Олександра Киричука також не було на місці. Секретар пояснила, що він у відрядженні. А згодом і фінансовий директор підприємства Тетяна Казачек повідомила, що до столиці Киричук поїхав на зустріч з представникам НАК «Нафтогаз України», мабуть що обговорювати питання 22 мільйонного боргу.

Тому з’ясувавши, що збори трудового колективу були «на межі зриву» ми вирішили поцікавитись у вищезгаданої пані Казачек чи прийде хоча б вона поспілкуватися з людьми.

Спочатку фінансовий директор комунального підприємства взялася переконувати представників ЗМІ, що ні про які збори 22 травня вона не знає і навіть гадки немає про те, що люди зібралися. Крім того, про те що люди чекають в актовій залі дізналася від журналістів. А згодом виявилося, що пані Казачек навіть адреси підприємства не знає, позаяк з її слів «Луцьктепло» знаходиться на Данила Галицького 20.

На запитання чи підніметься вона до працівників підприємства, фінансами якої вона розпоряджається, вона відповіла, що «її ніхто не запросив».

Коли ж людей у залі зібралося багатенько, окрім заступника міського голови Тарас Яковлев, прийшли й представники громадських формувань Правого сектору, Автомайдану України та Самооборони Волині.

Однак, оскільки збори не могли проводити без керівництва комунального підприємства – до пані Казачек відправили делегацію.

За кілька хвилин вона таки прийшла в компанії головного бухгалтера Тетяни Стасюк, проте на цей раз причину «запізнення» мотивувала тим, що чекала доки усі зберуться.

«А ми вас чекали», - запевнила Казачек представників громадських формувань.

Координатор «Правого сектору» Павло Данильчук на початку зборів пригадав про трагічні події, які зараз відбуваються на Сході України і попросив усіх присутніх вшанувати загиблих хвилиною мовчання.

Після цього Павло Данильчук оголосив свої зауваження стосовно фактів порушень на підприємстві, про які почув від працівників та запропонував людям скласти список питань, відповіді на які керівництво ДКП «Луцьктепло» має відповісти 29 травня, тобто на чергових зборах.

«Зараз ви складаєте всі питання та зауваження, а 29 числа Киричук має прозвітуватися перед вами по всіх цих питаннях», - заявив Данильчук.

Крім того координатор «Правого сектору» Павло Данильчук запропонував створити тимчасову робочу групу для детального вивчення ситуації на «Луцьктепло», до якої входитимуть працівники комунального підприємства, члени ініціативної групи «Луцьктепло» та активісти громадських формувань.

Зрештою, після довгих сперечань люди таки оголосили найнагальніше:

-          Скільки коштів було витрачено на будівництво 4 поверху в адмінбудівлі підприємства; хто був підрядником; яким чином виділялися кошти; чи були проведені тендери?

-          Яким чином формується зарплата для керівництва?

-          Яким чином і з кого проводився набір працівників до служби безпеки «Луцьктепло»? Що входить до обов’язків працівників служби безпеки?

-          Для чого створювалося положення про комерційну таємницю? На яких підставах воно діє? Чи є законним це положення?

-          Чи буде скорочення на підприємстві?

-          Стосовно тарифів та відключення гарячої води.

-          Кредит від банку ЄБРР.

-          Створення додаткових адміністративних посад на ДКП.

-          Чи збільшувався оклад працівників адміністративних служб за рахунок скорочення рядових посад?

Окрім основних питань комунальників цікавить і той факт, на якій основі їх обмежили у воді. Зі слів однієї з працівниць «Луцьктепло» стало відомо, що керівництво встановило ліміт на воду – на одного працівника лише 15 літрів води на зміну.

«Це, вибачте мене, три рази в туалет сходити. А про вмитись, руки помити мови взагалі немає», - обурюється працівниця.

Жінка, яка працює на котельні, що по вулиці Стрілецькій розповіла про ремонт, який триває уже без тижня рік.

«Без семи днів рік у нас проводиться ремонт. Що нам зробили? – облили стелі, ми їх подраяли їх добре і на тому кінець. Після зборів (31 грудня – ред..) до нас прийшла делегація бухгалтерів, і нам пообіцяли до місяця лютого закінчити ремонт. Я питаюся вчора в бригадіра коли в нас закінчиться ремонт, а він каже: «А в нас все зроблено! Підіть в бухгалтерію, в нас по бумагам все зроблено!». А ще цікаво, шо то за фірма така «Форекс Україна»? Це ж приїжджає фірма робить рами, а потім з наших вікон з двойними рамами знімають скло. Я баба і то понімаю як стікло різати»,- дивується Тетяна Грицай.

Крім ремонту котельні працівники почули ще й про роботу автослужби від колишнього працівника.

«Пальне беруть, спідометри накручують. Машина 3 місяці стояла на капремонті. Задали питання механіку і начальнику Симонику чи була машина на ремонті. Всі вони в один голос сказали, що машина не ремонтувалася, що вона їздила. 40 чоловік в авто службі ремонтували її, сварщик 2 місяці її варив, а вони не бачили, що машина стояла. Кожен тиждень на неї виділялося 40 чи 50 літрів пального, путьова списувалася, пальне йшло пану Симонику в авто службу» , - розповів Юрій Редька.

Коли ж активісти Правого сектору, Автомайдану та Самооборони покинули актову залу слідом за ними, під крики «Ганьба!» пішла й Тетяна Казачек, не зважаючи на те, що у працівників «Луцьктепло» було ще багато запитань до неї. Хоча жінка ще встигла «подарувати» працівникам свою машину та квартиру.

«Знайдете мої дачі, землі я вам можу їх подарувати», - заявила пані Казачек.

Коли ж люди лишилися зі своїми бідами наодинці їм ще було про що поговорити.