У селі Дерно чорні лісоруби взялися за рубку дубів в заповідному урочищі. Про незаконну рубку селяни повідомили, коли почули звуки пили з лісу. Ділки уже встигли зрубати кілька дерев, при цьому, вибравши найкращі стовбури. Наразі за цю справу взялася поліція та держекоінспекція. 

Читайте також: Як на Волині серед ночі вирубують ліси (відео)

Як тільки на Волині піднявся рейвах щодо незаконної вирубки дерев замість того, аби її припинити місцеві ділки вирішили відірватися на повну і почали рубати цінну деревину на заповідній зоні. Ще й під самим носом у селян.

Це село Дерно Луцького району. Поблизу місцевого озера розташоване заповідне урочище "Папики", яке знаходиться у Звірівському лісництві. Його площа – більше, ніж 600 гектарів. Воно відоме своїми дубами, соснами та іншою флорою. Тут же розташована національна природна пам'ятка "4 дуби". Ідеальне місце для відпочинку. Однак для чорних бізнесменів ідеальне місце для вирубки. Напередодні місцеві жителі забили на сполох, бо ж  почули, що у лісі працює пилка. Поки викликали правоохоронців та екоінспекцію, лісоруби кинули зрізані дерева і накивали п'ятами. У державній екологічній інспекції Волині кажуть, такого нахабства ще не бачили.

"Ми знайшли тут 6 дубів, в середньому це 14-15 метрів. Це ідеальні дуби, ідеально рівні, взяли найкращі. Якщо ми говоримо, що вирізається найкраще, то сьогодні вони ще й залізли в національний парк. Це єдині острівки, де зберігається хоч якесь місце для людей, де природа буде збережена. Уже тут немає цієї гарантії", – зазначає Олександр Кралюк – начальник управління Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Вибирали найкращі та ще й зрізали їх не як-небудь, тут працювали професіонали. Фахівці розповідають, ціна за метр кубічний такого дуба на ринку деревини коливається від 800 євро. Тобто, за приблизними підрахунками, перед нами зараз більше 10 тисяч євро, а їх всього 6.

Майже два мільйони гривень за пів години роботи непоганий заробіток, однак ціною в ліси національного парку. Правоохоронці уже відкрили за цим фактом кримінальне провадження.

Читайте також: На Волині у лісгоспі виявили незаконну рубку дерев (фото)

У Звірівському лісомисливському господарстві про ситуацію знають. Мовляв, чорні лісоруби тут господарюють уже не вперше. Впіймати злодіїв не вдається. Зрізану деревина, за словами директора, лісництва вилучена та буде зберігатися у лісництві.

До слова, інспектори Держекоінспекції розпочали позапланову перевірку Звірівського лісництва після того, як у ситуацію втрутився Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр  захисту довкілля Роман Абрамовський. Такі ж перевірки відбудуться в усіх лісгоспах Волині.

Відповідальність за таке – кримінал, однак чи знайдуть злочинців та чи отримають покарання – запитання залишається відкритим. Ще  трохи і дійдуть до людських городів.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook