У вівторок, 24 листопада, православні християни вшановують пам'ять преподобного монаха-аскета, сповідника Теодора Студита. За народним календарем – Федір Студит або Федір Мороз. У світі також відзначають День друзів.

Читайте також: Кандидати від партії "За майбутнє" у другому турі виборів перемагають у чотирьох великих містах

У цей день існують певні заборони, а народні прикмети розкажуть, якою буде погода в найближчому майбутньому, пише OBOZREVATEL.

24 листопада іменини святкують: Віктор, Євген, Максим, Степан, Тимофій, Федір.

День друзів

У вівторок, 24 листопада, відзначається День завоювання друзів і здійснення впливу на людей, або, скорочено, День друзів.

Це свято запропонували відзначати у США в день народження психолога і письменника Дейла Карнегі, автора популярної книги "Як здобувати друзів і впливати на людей". Вперше опублікована 1936 року, ця книга одразу ж стала бестселером і продовжує добре продаватися і в наші дні.

День пам'яті Теодора Студита

Теодор на прізвисько Студит народився в Константинополі 758 року. У 32 роки разом із дружиною Анною вирішив присвятити себе християнству. Посвячений у пресвітера, Теодор проти своєї волі був обраний ігуменом. Тим часом, цар Костянтин насильно змусив свою дружину Марію прийняти постриг у монастир, а сам одружився зі своєю родичкою. Приклад беззаконня не залишився без наслідувачів. Преподобний виступив викривачем неправди царя. За це зазнав жорстоких тортур і був вигнаний на сім років. Врешті решт Теодор пішов у безлюдне місце, де прожив із декількома учнями до смерті в умовах аскетизму.

Читайте також: Нардепи просять перевірити карантин вихідного дня на конституційність

Федір Студит або Федір Мороз

У народному календарі день Теодора Студита називали Федором Морозом. Вважалося, що в цей час приходили заморозки. На Федора радили залишатися вдома – ближче до печі і гарячого борщу. Господині готували ситні страви, збираючи всю сім'ю за столом.

За Федором судили про майбутній урожай ягід і грибів. Якщо на небі було багато зірок — до літа можна було запасати кошики. Щоб прикмета збулася, в цей день обов'язково заварювали чай із сушеними ягодами — малиною, суницею, чорницею.

Прикмети на Федора 24 листопада

  • З ранку іній на траві і деревах – до морозу.

  • Дме вітер – до хуртовини і похолодання.

  • Випало багато снігу – до теплої зими.

  • Голосно цвірінькають горобці – до відлиги.

Що не можна робити 24 листопада

  • Заборонено залишати в будинку безлад, немитий посуд і підлогу. Предки вважали, що бруд може привабити нещастя в будинок.

  • Не можна халатно поводитися з вогнем – це може привести в будинок нечисту силу, а разом з нею і різні біди.

  • Не варто 24 листопада багато розмовляти, а тим більше лихословити і конфліктувати. Цей день краще провести в мовчанні, щоб уникнути проблем у майбутньому.

  • Не можна лінуватися, краще почати працювати з самого ранку. Того, хто байдикуватиме, чекають фінансові невдачі і великі втрати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook