Лікарням нові апарати, а комусь 3 мільйони гривень у кишеню: головне управління нацполіції розслідує розтрату державних коштів начальником управління хорони здоров'я Волинської ОДА Ігоря Ващенюка спільно з головою групи консультантів.

Читайте також: Обшуки у Волинській поліції проводились через ймовірні махінації з ремонтом патрульних авто

Про це йдеться у відео-сюжеті ТРК Аверс.

Нещодавно у Волинській обласній лікарні урочисто презентували новий ангіограф, придбаний облдержадміністрацією за кошти Світового банку. На урочистості з цього приводу завітала чи не уся волинська преса та чиновники, серед них − начальник управління хорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк та головний консультант з управління субпроектом Марія Адамчук, яка до того ж є президентом благодійного фонду "СТОПРАК".

Такий же апарат виробництва Toshiba запрацював у Ковельській лікарні, що разом коштувало області близько 30-ти мільйонів гривень. Проте ніхто не знає, що насправді правоохоронці звинувачують Ігора Ващенюка та Марію Адамчук у розтраті понад 3 мільйонів гривень за придбання цих ангіографів.

"Поліцією у Волинській області відкрито ряд кримінальних проваджень за фактами підроблення та зловживання службовим становищем у сфері охорони здоров’я. Мова йде про кримінальні провадження ропочаті за ознаками злочинів передбачених ч.1 ст. 358 і ч.2ст. 365", − прокоментував завідувач сектора комунікації ГУ НП у Волинській області Віктор Гомоль.

У нацполіції з’ясували – медобладнання коштувало значно дешевше, аніж зазначено у накладних управління охорони здоров’я. Ціна одного ангіографа у митній базі даних − 333 743 євро або 10 428 115,09 грн., в той час як ТОВ "Інмед Україна" реалізувало їх волинському управлінню охорони здоров’я за 484 050 євро або 15 302 964,16 грн. за кожен.

Відтак націнка за одиницю медобладнання становить 45% −150,3 тис. євро або 4,9 млн. грн. при допустимих українським законодавством 10%.

Таким чином Ігор Ващенюк та Марія Адамчук, яку долучили до управління субпроектом спільно із ТОВ "Інмед Україна" розтратили понад 3 мільйони гривень бюджетних коштів.

Марія Адамчук переконує – вперше чує про такі звинувачення.

Зазначимо, що Марія Адамчук консультує ОДА щодо проектів модернізації закладів охорони здоров’я за 3045 доларів в місяць. Застати Ігоря Ващенюка, який у кріслі начальника управління охорони здоров’я із 2005 року, на робочому місці нам не вдалося. Кажуть, керівник поїхав до Києва у відрядження. Його робочий номер не відповідає.

Читайте також: Кандидати на голови ОТГ пов'язують обшуки у своїх будинках з керівництвом Волинської ОДА

До слова, за фірмою ТОВ "Інмед Україна", яка займається постачанням медобладнання − погана слава. Її кінцевим бенефіціаром є Костянтин Гаєвський, грав тендери з українськими лікарнями і департаментами охорони здоров’я і постачав медичне обладнання від Toshiba за значно завищеними цінами. Складала ця різниця в середньому від 30% до 50%.

У справі Ващенюка та Адамчук наразі триває досудове розслідування, а на вилучені документи у справі, наклали арешт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter