Вкладники «Західінкомбанку» та голова правління фінансової установи звернулися до депутатів, які взяли кредит і не повернули кошти, аби вони одумалися і віддали гроші. Про це стало відомо під час 46-ї сесії Луцької міської ради, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Луцькі депутати прийняли рішення заслухати голову правління «Західінкомбанку» та його вкладників.

Представник вкладників «Західінкомбанку» Любов Лищук розповіла, що ситуація з неповерненням коштів вкладникам почалася ще 2009 –ого року. Люди зверталися у суди, адміністрацію Президента. За рішенням судів у виконавчій службі уже більше 1000 листів.

Люди за її словами, зрозуміли, що незахищені. Тому вони об’єдналися. Спочатку їх було 100, а зараз по всій Україні - 14 тисяч. Загалом не можуть забрати понад 320 мільйонів гривень.

«Частина депутатів має кредити більше 30 мільйонів. Я говорила з одним із депутатів і він мені сказав, що не віддавав і віддавати не буде. Є інваліди, немічні, які вкладали кошти, вони економили на пенсії, щоб пам’ятника зробити», - зазначила Любов Лищук.

Також вкладники зазначили: «Ми прийшли сказати, що нас почули. Ми були у Клімчука. Були в прокурора області. 5 листопада у нас буде велика акція. Ми дамо деяким депутатам оцінку на виборах», - підсумувала виступ Любов Лищук.

Також звернулася до депутатів і голова правління «Західінкомбанку» Галина Скиба: «Банк працює заробляє, і віддає борги. Кожен день віддає кредиторам гроші. Торік банк розрахувався повністю з міською радою, з бюджетами сільських рад. Виплати можна було б збільшити, якби повернули гроші боржники. Серед депутатів є боржники. По впливайте на свідомість своїх колег», - звернулася представниця банку.

З її слів серед найбільших боржників є член міськвиконкому і депутат міської ради Юрій Бондарук і Роман Бондарук. Галина Скиба зазначила, що вони є прямими боржниками і є засновниками кількох фірм, які теж боргують. Загалом сума боргу -  понад 30 мільйонів гривень: «Ваші депутати бідують у них не має зовсім майна, а їх фірми банкрутують. Ми починаємо роботу у кримінальній площині», - зазначила голова правління банку.

Також вона назвала 5 найбільших боржників по Волинській області:«Брати Бондарук, бізнесмени Іван Рижук, брати Копаки, Василь Токарський, компанія, що контролюється Сергієм Мартиняком. Їх борги дорівнюють у сукупності вклади людей, а це 120-130 мільйонів».

Галина Скиба попросила депутатів, аби вони посприяли на своїх колег. Цікаво, що на засідання сесії один з найбільших боржників Роман Бондарук чомусь не прийшов.

Луцький міський голова Микола Романюк зауважив: «І це добре, що виступили і представники банку і нас почули і правоохоронні органи. Давайте розглянемо це питання і приймемо рішення на найближчих сесіях, бо ми не готували рішення».

У підсумку вирішили, що вкладники банку напрацюють до понеділка пропозиції, і потім бюджетна комісія розгляне їх, після чого на сесії, можливо, позачерговій, депутати приймуть якесь рішення.

Нагадаємо, перед початком чергової 46-ї сесії Луцької міськради біля приміщення мерії пікетували вкладники «Західінкомбанку».