Вісім українських військових потрапили в полон російських бойовиків в районі селища Новотроїцьке на окупованій частині Донецької області. Інцидент стався вранці 22 травня. 

Читайте також: Савченко похвалила вбивць українських віськових

"Рухаючись вантажним автомобілем в районі населеного пункту Новотроїцьке, відхилилися від визначеного маршруту і потрапили на тимчасово окуповану територію, де були затримані бойовиками збройних формувань Російської Федерації", – офіційно повідомив тоді прес-центр ООС.

Наразі військова прокуратура розпочала слідчі дії. Втім, як і чому українські військові опинилися на території, непідконтрольні урядові країни, чому вони рухалися вантажівкою абсолютно беззбройні і дали себе схопити бойовикам, залишається питанням.

Зібрали все, що наразі відомо про інцидент з військовими.

Перші подробиці

Як з'ясувала ТСН, стосунку до бойових дій ця подія не мала. Вантажівка, за нез'ясованих причин, не здійснила поворот за Волновахою, а поїхала на КПВВ Новотроїцьке, де є ще один шлях, звільнений від бойовиків. Інформації від підрозділу, в якому служать військові, та прикордонників немає. Прокоментувало лише Міноборони, дуже стримано.

"Зранку вісім військовослужбовців ЗСУ, рухаючись на вантажному автомобілі, біля населеного пункту Новотроїцьке відхилились від маршруту і потрапили на тимчасово окуповану територію. Де були затримані бойовиками збройних формувань РФ. Командування ООС вживає всі необхідні заходи для повернення військовослужбовців", – прокоментував спікер Міноборони Дмитро Гуцуляк. 

Де тримають полонених, наразі невідомо. Є непідтверджена інформація про те, що нібито українські прикордонники стріляли по цій машині, а також про те, що серед восьми військових є офіцер. Підтверджень та спростувань цієї інформації немає.

Також за непідтвердженою інформацію затримали хлопців з 53-ї окремої механізованої бригади. 

Читайте також: Волноваха забрала їхні життя: волиняни, які загинули за Україну (список, фото)

Що кажуть бойовики

Перші повідомлення з того боку про затримання українських бійців були сухі і короткі. Єдине, про що повідомлялося, що під час затримання у них були вилучена форма, автомобільні номерні знаки і документи зразка "НМ", а також вибухові речовини.

Вже наступного дня, 23 травня, на прес-брифінгу "УНМ ДНР" спікер бойовиків Данило Безсонов, говорячи про схоплення українських військових, називає їх "диверсійно-розвідувальною групою" і "диверсантами". Він також озвучив призвіще командира захопленої групи.

"Вчора під час успішно проведеної операції нашими військовослужбовцями була знешкоджена і захоплена в полон "диверсійно-розвідувальна група" противника. Під час слідчих заходів встановлено особи усіх восьми "диверсантів". Командиром групи є Шайда В.А.", – сказав він.

За його словами, наразі українці дають свідчення. Він також зазначив, що за словами українських військових, на території "ДНР" вони повинні були "зробити низку диверсій, одна з яких планувалася стосовно співробітників місії ОБСЄ". "За отриманими зі штабу ООС даними, ініціатива про закидання ДРГ виходила особисто від командувача ООС Сирського", – повідомив Безсонов. Втім, він не став уточнювати, які саме "діверсійні дії стосовно працівників місії ОБСЄ" планували влаштувати захоплені військові.

Реакція України

Водночас, про те, що бійці пересувалися разом зі старшиною, говорив міністр оборони України Степан Полторак.

"Ми зараз з’ясовуємо обставини. Єдине, що відомо, - зранку вони виїхали до штабу бригади для проведення звірки на чолі зі старшиною. Обставини, як це відбулося, я буду розуміти після приїзду міністерства", – зазначив він у коментарі телеканалу "112 Україна" 22 травня.

У прес-центрі ООС на запит ТСН.ua поки ситуацію не коментують. Також там не надають відповіді, чи відповідає дійсності назване бойовиками призвіще командира групи.

Як зазначає журналіст Юрій Бутусов цей інцидент демонструє кадрові проблеми армії на шостому році війни. "Мотопіхотний батальйон 53-ї механізованої бригади дислокований в районі Мангуша. При цьому головні сили бригади і штаб дислоковані далеко. Тому, щоб виконати бюрократичні питання, треба їхати до Костянтинівки. Військові у фронтовій зоні сідають в машину, але... не беруть з собою зброї! На війні, без зброї. Вісім осіб!", – обурюється Бутусов.

Читайте також: "Пішла на війну, щоб не щеміло серце": дівчина з Волині майже 4 роки служить на Донбасі (фото)

"Вони не в змозі запропонувати маршрут. Чи не вивчають взаємодію з іншими частинами, і які блокпости вони повинні проїхати. Вони, ймовірно, керувалися навігатором, ну, буває, заплуталися. Але ж вони проїхали два наших блокпоста - два! І чомусь не запитали дорогу, не уточнили обстановку. Це просто якась жахливо абсурдна ситуація", – додав журналіст.

Він також висловив нерозуміння, як можна було проявити таку безтурботність і сподівається, що службове розслідування буде об'єктивним.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook