51% опитаних громадян України підтримують ідею відновлення смертної кари в Україні.

Читайте також: Майже 20% українців за останні 5 років не виїжджали за межі свого населеного пункту (дослідження)

Такі дані соціологічного опитування «Покоління незалежності: цінності та мотивації», проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», передає Цензор.НЕТ.

Водночас 45% – проти цього, а 4%- не змогли відповісти. Найбільше таку ідею підтримують старші люди, бідніші, з нижчим рівнем освіти, чоловіки, а також ті, хто відчуває негативні емоції до себе (сором, гнів, сум, байдужість і страх).

Зокрема, 57% людей віком понад 61 рік підтримують ідею смертної їх кари, а серед людей 16-24 роки – лише 37%, серед 25-річних таку ідею підтримує 30-46%.

Серед опитаних чоловіків – 55% підтримують смертну кару, а серед жінок – 49%.

До 30-ліття незалежності України Соціологічна група «Рейтинг» провела перше масштабне соціологічне дослідження з 20 липня по 9 серпня. Методом телефонного інтерв’ю було опитано 20 тисяч респондентів в усіх областях країни, окрім тимчасово окупованих територій Крим та Донбасу. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: по Україні – не більше 1,0%, по області – не більше 4%.

Страта Україні перейшла у спадок від СРСР разом з його Кримінальним кодексом 1961 року. Тих, хто отримав такий вирок, розстрілювали. Мораторій на виконання смертних вироків набув чинності 1995 року. Ухвалено його було без належної процедури, тому вже через кілька місяців страти поновилися. 29 грудня 1999 року Конституційний Суд ухвалив остаточне рішення, що стосується скасування смертних вироків. А в лютому 2000 року Верховна Рада більшістю голосів внесла відповідні зміни до Кримінального кодексу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook