В Україні щорічно реєструється близько 50 випадків цього захворювання.

Читайте також: Медики не радять різко заходити у воду у спеку

Літо – сприятлива пора року для розвитку епідемічних ускладнень, насамперед, ботулізму. Так як частіше порушуються вимоги щодо зберігання продуктів. Також в цей жаркий період виготовлена найбільша частина домашньої консервації. 

У 2017 році зареєстровано 3 випадки ботулізму. Від початку 2018 року підтверджено 3 випадки цього грізного отруєння, із них 2 випадки протягом кількох останніх днів. На даний момент ще двоє пацієнтів з підозрою на ботулізм знаходяться під наглядом лікарів. Тобто ситуація з ботулізмом значно погіршилась, повідомляється на сайті МОЗ України.

Читайте також: Автомобіль – не розкіш, а провокатор хвороб

Ботулізм − небезпечне гостре інфекційне захворювання, що спричиняють  екзотоксини ботулінічних клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, обсіменені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Ботулізм характеризується тяжким ураженням нервової системи та найчастіше проявляється такими симптомами, як двоїнням в очах, затруденим ковтанням, порушенням мови. У важких формах при несвоєчасній діагностиці та лікуванні захворювання виникають порушення з боку основних життєвих центрів головного мозку, що може призвести до смерті.

Читайте також: "Паління викликає сильнішу залежність, ніж наркотики", – експерти

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.

Найменше здуття кришки − причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Читайте також: Стало відомо, скільки українців помирає від куріння

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter