У Луцьку священник викупив частину території в одному з дворів і заходився там будувати церкву. Місцеві мешканці – проти. Кажуть, що не хочуть церкви під самісінькими вікнами. Мало того, за їх словами, священник огородив парканом спортивне знаряддя, яким користувалися мешканці та захопив частину прибудинкової території.

Читайте також: У селі неподалік Луцька зведуть духовно-національний центр (фото)

Журналісти ТРК "Аверс" з'ясовували, законне будівництво церкви.

Ще на початку минулого року на території біля луцьких будинків на вулиці Конякіна,15 і 17 було гаряче. Мешканці дізнались, що землю придбав священнослужитель і збирається зводити церкву просто під їх вікнами. Тоді багатоповерхівками ще опікувався ЖКГ №11 і його інженер переконував – власник землі зайшов за межі прибудинкової території, порушив правила містобудування та архітектури. Нині мешканці будинків Конякіна,15 і 17 вже мають ОСББ, але проблему досі не вирішено. Люди показують численні звернення щодо незаконного, на їх думку, будівництва, а також відео, де на територію, загороджену парканом, звозять щебінь.

"Всі жахнулися: як так? Його межа іде по стінах будинків на Конякіна,15 і 17. В нас доступу ніякого не було. Ось він нам залишив – оце, що Ви бачите – вхід до підвалу. Але це теж була його територія. То він так добре зробив нам, що дав вхід до підвалу", – зазначає місцева мешканка пані Тетяна.

"Звертались неодноразово до нього, щоб він показав будь-які дозвільні документи і на будівництво, і на все. Жодного документа, в тому числі і на паркан, він не показав. Муніципальна поліція приїжджала – понаклеювала оголошення: демонтувати до такого-то числа. Це було торік. Оголошення вже були до вечора здерті – і все. Він проклав собі тимчасову електромережу, на яку також не має дозволів. Користується електроенергією. Тут працювали бетономєшалки – тобто це крадіжка електроенергії получається", – обурюється лучанин Юрій.

Мешканці розповідають, що раніше тут були зелені насадження та дитячий майданчик, а тепер парканом загороджені навіть спортивні турніки, якими раніше користувались мешканці будинків.

"Це – не будівництво, – запевняє журналістів у телефонній розмові власник земельної ділянки Іоанн Піпаш – клірик Волинської єпархії храму святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Однак показати документи – дозволи на будь-яке будівництво, чи то церкви, чи то магазину – категорично відмовляється. Проте хоч священник і заперечує факт будівництва – це не заважає йому збирати пожертви на зведення храму у соцмережі. 

Чи має власник земельної ділянки на вулиці Конякіна Іоанн Піпаш дозвіл на будівництво церкви на цій території журналісти поцікавилися в управлінні містобудування та архітектури Луцькради. Начальник управління Веніамін Туз каже – це вже не перший власник земельної ділянки, раніше тут мав бути магазин.

Читайте також: На стінах волинської церкви віднайшли унікальні старовинні написи (фото)

То ж ніяких дозволів на будівництво священнослужитель не має: для цього йому треба як мінімум звернутись в управління містобудування та архітектури, змінити цільове призначення земельної ділянки та отримати згоду на прибудову від мешканців сусідніх будинків. Якщо всі ці пункти Іоанн Піпаш не виконає – будь-які будівельні роботи на цій території, а особливо – зведення храму – є незаконними.

Детальніше дивіться в сюжеті:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook