Наявність у людини алергічних реакцій не є протипоказанням до вакцинації.

Читайте також: Вони сильно змінилися: лікар розповіла про нові симптоми COVID-19

Про це повідомив інфекціоніст Андрій Александрін в ефірі програми «Сьогодні ввечері» на каналі «Україна 24».

Доктор сказав, що алергія, наприклад, на цвітіння, зовсім не впливає на можливість зробити щеплення. Але людині необхідно в будь-якому випадку проконсультуватися зі своїм терапевтом.

«Я теж алергік, і за своїм прикладом скажу, що можна, Я вакцинований. Але в будь – якому випадку потрібно проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем», – сказав Александрін.

Також лікар відповів на питання, чи потрібно вакцинуватися другою дозою, якщо людина перехворіла COVID-19 після введення першої дози.

Читайте також: Параліч і втрата чутливості: COVID-19 викликає рідкісне неврологічне захворювання

«Якщо люди перехворюють – це не є протипоказанням до вакцинації. У всьому світі людей, які перехворіли, теж вакцинують. На сьогоднішній день тільки одна вакцина – «Джонсон і Джонсон» – вимагають введення однієї дози, всі інші – двох», – сказав Александрін.

За словами медика, рівень антитіл не впливає на імунітет.

«Наявність антитіл не говорить, що у вас повинен виробитися імунітет. Це залежить ще від декількох факторів, і на сьогоднішній день ті статті, які опубліковані в світових журналах, кажуть, що дуже великий вплив має та доза патогенів, яку може отримати людина, від цього буде залежати, захворіє він чи ні, і ступінь тяжкості протікання», – сказав Александрін.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook