Чинні проректори Луцького національно-технічного університету, а нині кандидатки на посаду ректора Олена Ковальчук та Оксана Ляшенко знали про усі порушення в університеті, котрі допустив нинішній в. о. ректора Петро Савчук, які виявила Державна аудиторська служба якості освіти.

Читайте також: Скандальний ректор ЛНТУ Савчук не зміг представити перед колективом програму розвитку вузу (відео)

Про це йшлося під час дебатів кандидатів на посаду ректора в ефірі ТРК "Аверс", передає ІА "Волинські новини".

У коментарях в соцмережах волинська журналістка Ольга Булковська зазначила, що, як відомо, перевірка в ЛНТУ засвідчила систематичні порушення закону з боку в.о. ректора Петра Савчука, проте про них не могли не знати інші.

"Як на мене, і ці зловживання, і ті, яких іще не виявили, – то спільна відповідальність керівництва вишу, а отже, і нинішніх кандидаток на посаду – чинних проректорів. Вони ж свого часу не виступили із відкритими заявами щодо дій Савчука. Прошу їх прокоментувати результати аудиту та пояснити свою мовчанку щодо незаконних дій ректора: пані Ляшенко та Ковальчук не бачили порушень чи потурали керівникові?" – поцікавилася Ольга Булковська.

Оксана Ляшенко зізналась, що ці порушення вона бачила ще з початку роботи в університеті. Мовляв, перевірка встановила ще далеко не всі порушення. Кандидатка запевняє, що застерігала Савчука від дій, які, як встановила перевірка, були незаконними.

"Всупереч положенню про розподіл навчального навантаження, ректор Савчук самовільно усунув мене від розподілу і організації цих процесів. На жаль, державна служба якості освіти на звернення проректорів не проводить перевірок. Саме тому я захотіла стати ректором, бо в проректора немає важелів впливу на ректора. Проректор навіть до профільного міністра звернутись не може, бо немає цифрового підпису в системі обміну інформації з Міністерством освіти і науки. Мені такого підпису ректор Савчук не дав", – зазначила вона.

Читайте також: "Петро Савчук не втілює жодної ініціативи для розвитку вишу", – член Наглядової ради ЛНТУ

Проректор Олена Ковальчук зазначила що теж знала про порушення, які виявила перевірка. З її слів, коли вона звертала увагу ректора на порушення, він погрожував та тиснув: "У мене дві заяви написані на звільнення, бо я не погоджувалась з такою політикою. Я намагаюсь "не виносити сміття з будинку", а для мене ЛНТУ – це мій дім. Намагалася вирішити ці проблеми всередині університету, в результаті цього в серпні мені було запропоновано звільнитись з посади".

Кандидатка на посаду ректора Ірина Вахович зазначила, що вірить, що Савчук не дослухався до думки його проректорів, адже він – не командний гравець.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook