Депутати Волинської обласної ради звернулись до Верховної ради щодо засудження та заборони "руского міра" в області.

Читайте також: На Волині ввели мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту

Російська імперія в різних своїх іпостасях – від царської, радянської до сучасної – жила виключно завоюваннями і присвоєнням територій, які після анексії перетворювалися в "Російська Вірменія", "Російський Туркестан", а протягом останньої чверті ХХ століття з'явилися "Російська Абхазія", "Російський Крим", "Російське Придністров'я".

Новітня концепція "руского міра" визначає вектор як зовнішньої, так і внутрішньої політики Російської Федерації останнього десятиріччя. Як і в сталінський період найважливішими інструментами реалізації цієї загарбницької по своїй суті концепції стали пропаганда та збройне насилля. Сучасні адепти Російської імперії вкотре намагаються поєднати абсолютно непоєднувані смисли – ціннісні засади самодержавної та комуністичної державності, апелюючи при цьому до спільної історичної пам’яті, російської культури і мови та православної віри. Використовуючи у безпрецедентно значних масштабах засоби масової інформації, російська пропаганда ретранслює ідеї "руского міра", внаслідок чого відбувається трансформація зовні демократичної російської держави в тоталітарну з очевидними ознаками імперії: анексія територій сусідніх держав (Грузії, України); нав’язування суспільству ідеї про самодостатність, унікальність російської цивілізації на противагу "західному світові"; звеличення, аж до формування культу особи президента Російської Федерації; використання ідеології православ’я (взамін марксизму-ленінізму та сталінізму) як об’єднуючої, системоскріплюючої субстанції; формування образу зовнішнього ворога, як основної причини перманентного загальнокризового стану в державі; зневага до прав людини та громадянина.

"Революція Гідності" в Україні 2013 – 2014 років сприяла відродженню цінностей свободи, гідності, переосмисленню багатьма людьми свого призначення. Це національні патріотичні протестні акції в Україні, передусім, проти корупції, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики. Політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані спротивом проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою відмовою від цього курсу. Головною причиною протестів стало небажання народу України миритись з перетворенням країни не лише де-факто, але і де-юре на одну з колоній Росії.

На противагу патріотичним акціям, за підтримки російських спецслужб та за допомогою місцевих російських агентів впливу, проросійських сепаратистів, підготованих політичних туристів з Росії, з лютого 2014 року в Україні розпочались диверсійні дії щодо провокування міжетнічних та міжрегіональних конфліктів, посилення сепаратистських рухів на сході України, що призвели до військового конфлікту.

З 2014 року на сході України триває війна. Війна, розпочата російськими воєнізованими загонами, які вторглися в квітні 2014 року на територію українського Донбасу після захоплення Росією Криму та серії проросійських виступів в Україні і проголошення "державних суверенітетів" так званих "ДНР" та "ЛНР".

Читайте також: УКРОП вимагає пояснень через затримання автобусів, які прямували на праймеріз партії у Краматорську

Саме проросійські виступи в Україні, що мали місце у східних, центральних та південних регіонах України у березні-квітні 2014 року, учасники яких виступали здебільшого за відокремлення півдня і сходу України та приєднання цих регіонів до Росії, проведення місцевих референдумів (не передбачених Конституцією України) щодо федерального устрою України, надання російській мові статусу другої державної та проти української влади, поклали початок військовому конфлікту на сході України.

Саме проросійські виступи за ідею так званого "російського світу" ("руского міра"), тобто за російську неоімперську, геополітичну, культурно-історичну ідею міжнародного та міждержавного співтовариства, об'єднаного причетністю до Росії і прихильністю до російської мови та культури, під гаслами єднання та "захисту" носіїв російської мови та культури. У ході демонстрацій проросійські активісти та найманці здійснювали спроби захоплення державних установ (були захоплені будівлі Донецької, Луганської та Харківської ОДА). Між учасниками проросійських найманців та проукраїнських акцій виникали сутички: найбільші з них відбулися у Харкові та Донецьку, під час яких постраждали десятки осіб. Як наслідок, саме ідея "російського світу" поклала початок військовому конфлікту в центрі Європи в 21 столітті.

Чинне законодавство України містить заборону лише минулих комуністичного та націонал-соціалістичного режимів, не приділяючи уваги прогресуючій сьогодні ідеї "руского міра", спрямованій в тому числі на ліквідацію незалежності України.

З огляду на це, необхідним є однозначне засудження та заборона на законодавчому рівні в Україні ідеї "російського світу" ("руского міра"), як форми націонал-соціалізму (нацизму).

Проект Закону, який підготував депутат Верховної Ради України Олександр Шевченко спрямований на засудження "російського світу" ("руского міра") як форми націонал-соціалізму (нацизму) як ключового концепту російської національної ідеї, яка є ідеологічнім виправданням російського шовінізму, імперіалізму і військової агресії проти країн-сусідів.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", щодо засудження та заборони "російського світу" ("руского міра") як форми націонал-соціалізму (нацизму) в Україні.

Основу нормативно-правової бази у зазначеній сфері становить Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Зважаючи на вищевикладене, Волинська обласна рада звертається до вас підтримати законопроект 9139 (про внесення змін до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (щодо засудження та заборони "російського світу" ("руского міра") в Україні), повторно винести його на порядок денний сесії Верховної Ради України", – йдеться у зверненні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter