Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода повідомив, що до них на розгляд надійшло 16 перспективних планів формування територій громад. Про це йдеться на сайті Міністерства.

Читайте також: У "Слуги народу" визначилися з обласними кураторами місцевих виборів: Волинь – без керівника

Очікують, що решту областей найближчими днями також направлять проекти урядових розпоряджень про затвердження перспективних планів.

"Наша позиція – кожна обласна державна адміністрація повинна оприлюднити проекти розпоряджень про затвердження перспективних планів. Якщо до цього не дослухаються, ми пропонуватимемо Уряду повертати такі проекти документів як такі, що не пройшли належним чином громадське обговорення. Тільки після цього Уряд затвердить базовий рівень місцевого самоврядування – територіальні громади", – акцентував В’ячеслав Негода.

Він також анонсував, що в Мінрегіоні за участю профільного парламентського Комітету, асоціацій органів місцевого самоврядування, експертів відбудуться консультації з питань публічного обговорення конституційного забезпечення децентралізації в Україні. Окрему увагу приділять концепції змін до законодавства про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації та законодавчому забезпеченню реформування адміністративно-територіального устрою України. Заступник Міністра запросив народних депутатів долучитися до консультацій.

Читайте також: Уряд визнав спроможність двох волинських громад

Вже 25 лютого, за словами В’ячеслава Негоди, в Києві відбудеться широке публічне обговорення конституційного забезпечення децентралізації за участі, в тому числі, експертів Ради Європи. Далі такі публічні обговорення заплановано провести в областях із залученням представників місцевого самоврядування, їх асоціацій, лідерів думок, експертів. Мета – спільно підготувати пропозицій змін до Основного Закону, які відображатимуть реформовану систему місцевого самоврядування та закріплять децентралізацію владних повноважень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook