Компанія, пов'язана з оточенням нардепа Ігоря Кононенка ("Блок Петра Порошенка") і міністра енергетики Ігоря Насалика – "Петро-Конслатінг" поза конкурсом отримала спеціальний дозвіл на розробку 14 мільйонів тонн літієвої руди, інформують Наші гроші.

Читайте також: Бізнес-партнера Порошенка вимагають покарати за підкуп виборців

Спеціальний дозвіл на розробку Шевченківського родовища (Донецька область) компанія "Петро-Консалтинг" отримала в 2018 році, уникнувши конкурсу завдяки процедурі "апробації". Компанія нібито "переоцінила" документи на відкрите ще в 1982 році родовище.

У відповідь на запит журналістів Держгеонадра відмовилися назвати обсяг запасів руди на Шевченківському родовищі, посилаючись на наказ СБУ, яким засекречено обсяг запасів літієвих руд в Україні.

У той же час після візиту журналістів за запитом, компанія оприлюднила дані про запаси отриманого нею родовища. Вони складають 14 мільйонів тонн літієвої руди. При місткості літію в руді близько 1%, вартість запасів родовища становить понад 2,5 млрд доларів (ринкова вартість металу – 20 тисяч доларів за тонну).

Читайте також: Автозавод друга Порошенка "кинув" місто на 40 тролейбусів

Формальними власниками "Петро-Консалтинг" є ресторатор зі Львова – Олег Большаков і київський скульптор – Микола Єсипенко. Офіційний телефон компанії, вказаний в реєстрі Мін'юсту – також належить компанії "Чарівний маєток". Засновником цієї фірми є Тарас Ігнащенко – молодий непублічний бізнесмен, син Володимира Ігнащенка – радника міністра енергетики Ігоря Насалика.

"Сім'я Ігнащенко глибоко інтегрована в президентське оточення. Він радник міністра Насалика; помічник нардепа від БПП Анатолія Матвієнка; сусід іншого нардепа і бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка. У 2016 році журналісти програми "Схеми" зафіксували Ігнащенко серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту", – йдеться в розслідуванні.

За даними журналістів, молодший Ігнащенко веде бізнес з Ігорем Гладковським, сином першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, раніше – бізнес-партнером президента Петра Порошенка в компанії "Богдан".

Ігор Гладковський і Тарас Ігнащенко є співзасновниками ТОВ "Київбіоенерго".

У 2017 році, очолюючи "Хюндай Мотор Україна", Гладковський описував перспективи електромобілів в Україні. Його бізнес-партнер без конкурсу отримав дозвіл на видобуток 14 мільйонів тонн руди для батарей цих автомобілів, оминаючи конкурс і аукціон.

Детальніше у програмі "Наші гроші":

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter