Із сексуальним утриманням пов'язані багато побоювань. Однак наука їх не підтверджує.

Читайте також: Чому секс взимку кращий, ніж влітку: названо шість причин

Про те, чи впливає відсутність сексу на наше здоров'я, розповіли експерти LifeHacker.

1. Утримання не підриває здоров'я

Почнемо з очевидних плюсів: повне утримання  це найкращий захист від ІПСШ. Статевих контактів немає, через сидіння унітазу і в басейні ви не заразитеся, значить, хламідіозу, гонореї, сифілісу і трихомоніазу можна не боятися. ВІЛ і гепатит B можна отримати, наприклад, ще через переливання крові, але в будь-якому випадку утримання знижує ризики захворіти.

Якщо ви довго не займаєтеся сексом, не варто боятися, що це зашкодить вашому здоров'ю: викличе шизофренію, виразку шлунка або катаракту. Хоча досліджень про вплив утримання на здоров'я мало, наявні показують, що турбуватися ні про що.

2. Спермотоксикозу не існує

Сперма складається з рідини й сперматозоїдів. Ні те, ні інше не токсичне для людини. Сперматозоїди взагалі періодично гинуть й утилізуються, як будь-які інші постарілі клітини організму.

3. Утримання не робить людину схильною до педофілії та зоофілії

Насправді ніхто не знає, чому виникають парафілії (соціально неприйнятний сексуальний потяг). Є кілька теорій, але жодна з них не пов'язана з тривалим утриманням, і взагалі хорошої поради, яка б допомогла профілактично захистити себе від такого розладу, не існує.

4. Мастурбувати не шкідливо

"Люди витрачають занадто багато часу, турбуючись про мастурбацію", – повідомляють автори книги "Розмір має значення?! І ще 69 розвінчаних міфів про секс" Аарон Керролл і Рейчел Вріман. І важко з ними не погодитися. Мастурбувати – нормально і безпечно.

Читайте також: Експерти розповіли, чому не хочеться сексу та що з цим робити

5. Що шкідливо, так це стигма

Чоловіка можуть вважати невдахою, якщо у 25 років він все ще незайманий. Нерідко гінекологи висловлюють жінкам, у яких у 20 з гаком років жодного разу не було сексу, щось на кшталт: "Просто не треба чекати принца на білому коні" або "Тобі вже давно пора взагалі-то". Буває, що людина любить мастурбувати, а його оточуючі вважають таку поведінку неприйнятною або взагалі гріхом. Все це не додає спокою і радості тому, у кого немає сексу.

6. Утримання не допомагає досягти кращих спортивних результатів

Принаймні, жодних доказів цього немає, а є невеликі дослідження, в яких було показано зворотне. Дефіцит сну, безумовно, може погано вплинути на стан людини, але сам по собі секс – навряд чи: складно уявити, що професійний спортсмен доведе себе до виснаження під час статевого акту. Але, можливо, якщо людина вірить, що секс погіршить її стан, то краще утриматися напередодні змагань.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook