Перед передачею у комунальну власність територіальних громад Луцького районного, Рожищенського та Горохівського центрів первинної медико-санітарної допомоги у них проведуть незалежний аудит фінансово-господарської діяльності.

Читайте також: "Наша мета – втілити у життя унікальні проєкти та стати прикладом для наслідування", – голова Луцької райради Олександр Омельчук

Таке рішення підтримали члени постійної депутатської комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров'я, сім'ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв'язків. Про це інформує Луцька районна рада.

Нагадаємо, що члени "майнової" комісії, засідання якої відбулося минулого тижня, рекомендували провести незалежний аудит діяльності лише Рожищенського центру ПМСД, зважаючи на жахливі умови, в яких працює лабораторія, та які обурили громадськість. При тому, що відремонтоване приміщення для "первинки" у Рожищі, на ремонт якого виділялося 6 мільйонів гривень, пустує та руйнується.

Сьогоднішня комісія, яка курує питання охорони здоров’я, рекомендувала провести аудит ще і у інших центрах первинної допомоги, а також у двох лікарнях – Горохівській ЦРЛ та Берестечківській, майнові комплекси яких районна рада на сесії теж передаватиме у комунальну власність громад.

Проєктами рішень Луцької районної ради передбачається передати Горохівський центр ПМСД, Горохівську районному лікарню у власність Горохівської міської територіальної громади, Рожищенський центр ПМСД – Рожищенській громаді, Луцький районний центр ПМСД – Ківерцівській громаді, а Берестечківську лікарню – територіальній громаді Берестечка.

Читайте також: Депутати Луцької райради вимагають скасувати підвищені тарифи для населення та відновити пільги

Генеральний директор комунального некомерційного підприємства "Луцький районний центр ПМСД" Оксана Чертюк вже неодноразово заявляла, що не хоче, аби КП, яким вона керує, депутати передавали у власність Ківерцівської громади. На її думку, їх мали б приєднати до Підгайців.

Члени профільної комісії, по-перше, були вражені рівнем заробітної плати пані Чертюк, яка, до слова у листопаді 2020-го отримала 189 тисяч гривень, а, по-друге, їм не зрозумілі мотиви супротиву керівниці луцької районної "первинки".

Депутатка Оксана Сущук, заслухавши звіти керівників Горохівського та Луцького районного центрів ПМСД, зауважила, на скільки різними є підходи до розвитку цих підприємств і яким неспівставним є рівень заробітної плати. До прикладу, Галина Майко, яка очолює горохівську "первинку", на відміну від своєї луцької колеги отримує 24 тисячі гривень на місяць.

"Мене просто розірвало питання передачі Луцького районного центру ПМСД. Зарплата керівника сягала 189 тисяч гривень! Я ніколи не заглядав в чужі кишені, але зважаючи на те, що це заклад комунальної районної власності, зважаючи на плачевний стан медицини, така зарплата – це аморально.

Ще один момент. У своєму звіті пані Чертюк розповіла, що вона прихильниця закриття ФАПів у селах, що й було нею зроблено, мовляв, їхнє утримання є дорого вартісним. Нам тепер зрозуміло – чому?! 85 відсотків надходжень йде на заробітні плати і лише 15 – на розвиток медичної мережі. Ясно, що у них не буде грошей на ФАПи!", – обурився радник голови Луцької районної ради, депутат Волинської обласної ради Юрій Ройко.

Читайте також: Радником голови Луцької райради став обласний депутат

Крім того, на засідання профільної комісії прибув депутат Боратинської громади Юрій Цейко, який озвучив депутатам офіційну пропозицію Боратинської сільської ради: "розглянути можливість передачі прав засновника комунального некомерційного підприємства "Луцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги" Боратинській сільській раді".

"Дивна пропозиція, адже у Боратинській територіальній громаді немає створеного центру ПМСД, відтак приєднувати його немає до чого. Тому на сесію Луцької районної ради виноситься проєкт рішення про передачу Луцької районної "первинки" Ківерцівській громаді, від якої надійшло відповідне клопотання", – зауважив Юрій Ройко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook