У селі під Луцьком − спалах COVID-19 у церкві, Небезпечне для здоров'я ГМО: фірма волинського екснардепа намагається ввезти в країну вагони із соєю, Землю під Центральним ринком Луцька поділять на 4 частини (фото, відео), У Луцьку – шалені черги на здачу тесту на коронавірус (фото) – такими були головні новини Волині 30 червня.

Читайте також: Без мами залишилось шестеро діток: у Луцьку від коронавірусу померла молода породілля

У селі під Луцьком − спалах COVID-19 у церкві

Неподалік Луцька, у селі  − спалах коронавірусної інфекції COVID-19.

У слі Коршів, що у Луцькому районі, коронавірус підтвердили у священника та прихожан місцевої церкви.  

Як повідомляється, захворіли священник, керівник церковного хору та касир церкви.

"Встановлюється коло контактних осіб. Про усі випадки повідомлено голову Коршівської сільської ради, йому надані відповідні рекомендації, проводяться дезінфікуючі заходи", – сказала Тетяна Щербак.

Небезпечне для здоров'я ГМО: фірма волинського екснардепа намагається ввезти в країну вагони із соєю

Волинські митники затримали на кордоні 12 вагонів генномодифікованої сої яка, відповідно до попередніх оцінок, може бути забороненою для використання в Україні. Серед засновників фірми, яка експортувала сировину, є волинський бізнесмен і екснардеп Сергій Мартиняк.

Як зазначає джерело, ТОВ "Агротехніка" намагалось з території Білорусі ввезти через Волинь кормові добавки, які містять у своєму складі заборонені до імпортування генномодифіковані організми, що показало попереднє тестування. Соєвий шрот – з Аргентини. Звідти його кораблем доставили в Литву, а згодом через Білорусь в Україну.

Читайте також: На Волині знову зросла кількість хворих на коронавірус (статистика по районах)

18 червня вантаж зупинили поблизу Турійська до з’ясування обставин.

Попередній аналіз встановив, що до складу сировини входять ГМО, які за міжнародними правилами не визначені як безпечні для людини та тварини.

В коментарі редакції речник Волинської митниці ДФС Віталій Лопощук зазначив, що йдеться про 16 вагонів вантажу.

"У митників виникла підозра щодо сировини, тому зразки відібрали на детальний аналіз, який і встановить точний склад сировини", – зазначає Віталій Лопощук.

Редакція "ІА Волинські новини" звернулася по телефонний коментар в ТОВ "Агротехніка", проте на момент публікації представники підприємства не вийшли на зв’язок.

Землю під Центральним ринком Луцька поділять на 4 частини (фото, відео)

Земельну ділянку площею більше двох гектарів, на яких нині розташована частина Центрального ринку в Луцьку, поділять на чотири частини. Таке рішення сьогодні прийняли члени земельної комісії міста.

Читайте також: У Луцьку перед Замком Любарта страшна негода звалила 200-літній Лесин ясен (фото)

Представники Облспоживспілки і підприємці ринку під стінами Луцької міської ради влаштували акцію протесту. Зі слів поліцейського Юрія Сидорука, пікетувало раду майже дві сотні людей. Дотримання порядку забезпечували поліцейські.

Голова правління Облспоживспілки Марта Кандиба каже: нині триває два судові спори − щодо цієї землі і дій міської ради.

"Враховуючи, що судовий спір іде, є один кадастровий номер, вони хочуть поділити цю земельну ділянку, зробити з неї 4 земельні ділянки, зареєструвати в земельному кадастрі 4 земельні ділянки, тоді немає предмету спору. Кадастровий номер цієї ділянки зникає з реєстру. І навіть якщо рішення Верховного суду буде на нашу користь, вже немає цього кадастрового номеру", − каже вона.

Представник юридичного департаменту міської ради Андрій Максим’як каже: після поділу землі можна буде змінювати її цільове призначення. З його слів, пів гектара передбачені для надання в оренду Облспоживспілці, оскільки там є їхні об’єкти нерухомого майна. Решта буде використовуватись для облаштування туристично привабливої території.

"Об’єкт зареєстрований в реєстрі як єдиний майновий комплекс. Однак, до всього об’єкту не входить все те майно Споживспілки, яке в них є на тій ділянці як нерухоме. Тобто сюди не входить асфальтно−бетонне покриття, мощення з бруківки. Про це було сказано в постанові касаційного суду. Те рішення, яке сьогодні було прийнято комісією, відповідає закону, є таким яке міська рада уповноважена приймати", − розповів Андрій Максим’як.

Читайте також: У Луцьку чоловік створював та розповсюджував порнографію

За поділ землі члени комісії проголосували одноголосно. Питання винесуть на розгляд депутатів на сесії, що відбудеться другого липня.

У Луцьку – шалені черги на здачу тесту на коронавірус (фото)

Більше 30 людей зібралося біля Волинського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, аби зробити тести на коронавірус і виявити наявність антитіл в організмі.

Лучанка Світлана Костянтинівна каже, що протягом кількох днів має температуру. Щоб зробити аналіз, їхала сюди громадським транспортом, бо на аналіз направив сімейний лікар.

"Я дзвонила на гарячу лінію, на невідкладну допомогу – ніхто до мене не приїхав. Прийшла до сімейного лікаря – сказали: якщо я хочу знати для себе, можу поїхати і здати в центр СНІДу на Волі. Я тільки в цьому зацікавлена получилась. Але я їду транспортом. Я не гарантую, що я не хвора. Приїхала сюди – і тут така черга. І це я стою на такому протязі уже 2 години", – каже Світлана Костянтинівна.

Читайте також: У дитячому садочку в Луцьку – спалах коронавірусу

Серед людей, які сюди звертаються – ті, хто хоче перевірити себе на наявність хвороби, люди, яких направили сюди лікарі, а також ті, хто їде за кордон та військовослужбовці. Про це розповіла головна лікарка закладу Олена Макаренко. З її слів, щодня у Центрі СНІДу роблять до 100 аналізів.

"Ми намагаємося дотримуватися усіх протиепідемічних правил., дистанції між людьми, що спонукало виникнення черги на вулиці. І в прольоті сходів стоять, це не бажано. Максимум 3-4 людини по черзі, щоб заходили", – говорить Олена Макаренко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook