У неділю, 20 січня, відзначається народне свято Іванів день (дата за старим стилем – 7 січня). У церковному православному календарі цей день Собору святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

Читайте також: Громада на Волині перейшла із УПЦ МП до ПЦУ

Іванів день 20 січня: історія життя Іоанна Предтечі

Іоанн Предтеча народився в сім'ї, що жила за законами Мойсея. З юних років він присвятив себе служінню Богу і до 30 років прожив в Іудейській пустелі, далеко від людей. Іоанн носив простий одяг, дотримувався постів і молився. Він хрестив іудеїв (проводив обряд очищення водою) і закликав їх до покаяння.

В біблійних сказаннях викладено, що саме Іоанн Предтеча, будучи останнім пророком, передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім хрестив Його у водах Йордану.

Іванів день 20 січня: традиції та обряди свята

Ще це свято іноді іменують Бражником, оскільки в цей день було прийнято "запивати" все зло на землі. Люди говорили: "Святкуй раз на місяць — будеш веселим; святкуєш кожного дня — будеш голим". Перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб не хворіти цілий рік.

У період між Різдвом і Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому "запивали" і щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день "обмити" горе шлюбу без взаємного кохання, то в сімейному житті на майбутню дружину чекає мало сліз.

Крім того, на Івана багато здійснювали обрядове годування худоби. Домашніх тварин пригощають хлібом з сіллю або млинцями. Люди вірили, що проведення такого обряду допомагає підвищити їх чисельність.

Завершення святкових гулянь означало повернення до звичного життя. Наприклад, на посиденьки знову належало приходити з роботою: "Після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі" (в святкові дні молодь на вечорницях тільки веселилася). Проте в деяких місцях день все ще був святковим, ніякі роботи не виконувалися.

Читайте також: Всі як сім'я: на Волині активіст влаштував купання на Водохреща (фото)

Також наші пращури передбачали на Івана погоду: ясна і холодна погода 20 січня віщувала посушливе літо, а похмура і сніжна — рясний урожай. Багаті хліба обіцяли і ранкові тумани в цей день.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter