Споживаючи шкідливі продукти, багаті цукром, трансжирами, штучними добавками та іншими рафінованими продуктами, ми збільшуємо ризик захворювань серцево-судинної системи. Для здоров’я і підтримки серця лікарі рекомендують включати в свій раціон певні категорії продуктів. Споживаючи їх на регулярній основі, ви не тільки уникнете хвороб, а й істотно допоможете своєму серцю протистояти вже наявними захворювання, пише Жіночий Світ.

Читайте також: Медики повідомили про шкоду гарячих ванн

Фрукти

Вибираючи фрукти на ринку або в магазині, віддайте перевагу тим, які дозрівають до нинішнього сезону. Справа в тому, що фрукти, які достигли в іншу пору року довго лежали на складах і вже втратили свої корисні властивості. А якщо їх вирощували не в сезон, то швидше за все їх обробляли стимуляторами росту. Такі плоди можуть навіть зашкодити.

Для серцево-судинної системи найкорисніші фрукти ті, в яких містяться вітаміни груп А, В, С, калій, цинк, йод, кальцій. Вони містяться в:

  • лимонах;

  • бананах;

  • хурмі;

  • гранатах.

Корисно споживати по 2-3 плоди в день в свіжому вигляді, або віджимати сік. Якщо будете їсти їх щодня, в залежності від сезону, то скоротите ризик стенокардії, атеросклерозу, інфаркту, інсульту, тахікардії, ішемічної хвороби серця, гіпертонії, а також зміцните і очистите стінки судин, позбудетеся від анемії, поліпшите кровообіг і наситите серце киснем.

Овочі

Поряд з фруктами, цінність для серцево-судинної системи складають і овочі. Віддаючи перевагу цим дарам природи, можна відстрочити і навіть попередити розвиток хвороб серця. Овочі теж купуйте по сезонності. Взимку в літніх овочах немає не те що цінності, але і смаку. Відмінною альтернативою стануть заморожені влітку суміші. Вони зберігають у собі максимальну кількість вітамінів і зможуть підтримати в холодну пору року.

Особливо цінні овочі для профілактики серцевих захворювань:

  • томати;

  • цибуля ріпчаста;

  • гарбуз;

  • хрін;

  • червоний гострий перець.

Їх можна їсти як в сирому, так і готовому вигляді. Віддавайте перевагу тушкуванню, запіканню, приготуванню на пару. Не потрібно довго піддавати страви термічній обробці. Чим менше на них впливає тепло, тим більше користі в них зберігається. Гострий перець і хрін додавайте в якості приправ. При регулярному споживанні вони знижують тиск і небезпечний холестерин, нормалізують серцевий ритм. Томати зменшують ризик тромбоутворення, анемії, атеросклерозу. Гарбуз і цибуля очищають і зміцнюють судини і серцевий м’яз.

Читайте також: Названо найкращий час для вечері

Напої

Якщо хочете прочистити судини і нормалізувати тиск-припиніть платити жадібним лікарям і аптекам! У поліклініках і в лікарнях твориться тихий жах. Все розграбовано, лікарі або старі, або молоді, недосвідчені. Всі більш-менш грамотні лікарі приймають в платних клініках. Але і там вони не лікують, а займаються справжньою комерцією. 90% лікарів, а то й більше, продажні. Все, що їх цікавить, це не як вилікувати пацієнта, а як витягнути з нього більше грошей. Але найжахливіше – це те, що продається аптеках. Не можу судити про всі ліки, кажу тільки про ті, які відносяться до лікування серцево-судинних патологій і гіпертонії зокрема. Ці ліки 30-річної давності, нових ефективних засобів на прилавках аптек просто немає! Ви здивуєтеся, якщо я скажу вам, що гіпертонія вже давно не вважається хронічним захворюванням.

Для правильної роботи всіх систем організму потрібно пити чисту воду в достатньому обсязі. Особливо вона необхідна для серця і судин.

Крім води, корисно пити в невеликій кількості каву. Вона повинна бути зерновою, високої якості, бажано сорту арабіка. При обмеженому споживанні кава підвищує тонус судин і всього організму, налагоджує роботу серця. Раніше вважалося, що цей напій протипоказаний сердечникам і гіпертонікам, але зараз це спростували численними дослідженнями. Головне пити максимум однієї чашки в день і не додавати цукор і жирні вершки.

Зелений чай так само здатний зміцнити судини і нормалізувати тиск. Пити його можна трохи більше, ніж каву – 2-3 чашки в день. Не варто заварювати занадто міцний напій: від цього ефект може стати протилежним.

Горіхи

Горіхи корисні своїми маслами і високим вмістом калію. У день можна з’їдати по жмені горіхів, щоб зміцнити серцевий м’яз, оздоровити мозок і попередити більшість серцево-судинних захворювань. Для цього вибирайте підсушені без добавок горішки:

  • арахіс;

  • фундук;

  • кешью;

  • мигдаль;

  • волоський горіх.

Молочні продукти

Вміщені в молочних продуктах кальцій і калій, що надходять в організм щодня, нормалізують тиск, знижують ризик стенокардії. Щоб відчути користь від цих елементів, включайте в меню на день 1-3 порції кисломолочних продуктів:

  • сир (нежирний і малосолоний);

  • сметана;

  • кефір;

  • ряжанка;

  • сир.

Літнім людям краще не вживати молоко в чистому вигляді, воно з віком гірше засвоюється. А ось кисломолочні можна вживати без побоювання.

Читайте також: Супрун розповіла українцям, де брати вітаміни восени

Риба

Дика червона риба дуже корисна для судин. Жир, що знаходиться в ній, з високим вмістом Омега-3 запобігає виникненню інфарктів і інсультів, якщо включати в тижневе меню близько 700 гр червоної риби:

  • горбуші;

  • кети;

  • кижучі.

Цей унікальний продукт повинен бути на столі у кожного, адже від поліненасичених жирних кислот безпосередньо залежить здоров’я серця. Їх брак негативно впливає на серцево-судинну систему і здоров’я мозку.

Порушення в роботі серцево-судинної системи стали хворобами нашого століття. Тепер це не тільки проблеми старшого покоління. Все більше і більше молодих людей стали страждати від цієї недуги. Щоб запобігти розвитку хвороб серця, перегляньте своє харчування. Налагодивши його, можна зберегти здоров’я на довгі роки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook