Енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова за 2020 року отримав операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації (EBITDA) в розмірі 9,43 млрд грн.

Читайте також: Суд дозволив компанії Ахметова не сплачувати штрафи і податки на 422 мільйона гривень

Про це стало відомо зі звіту холдингу.

Залишок коштів на рахунках та готівкою за рік зріс в понад шість разів, і на початок 2021 року цей показник склав 1,62 млрд грн.

Виручка "ДТЕКу" у 2020 році склала 47,24 млрд грн. Це на 38% менше від попереднього року.

EBITDA склала 9,34 млрд грн. Це на 42% менше від показника 2019 року.

Разом з тим, наприкінці року ДТЕК почав виправляти ситуацію зі збитками. Якщо за підсумками трьох кварталів компанія звітувала про операційний збиток 7,48 млрд грн, то за підсумком усього року цей показник склав 5,47 млрд грн. Тобто за четвертий квартал прибуток склав 2 млрд грн.

Покращення ситуації в останньому кварталі підтвердив керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії "Concorde Capital" Олександр Паращій. Він відзначив, що показник EBITDA у четвертому кварталі 2020 року для ДТЕК був найкращим за весь час з моменту запуску нового енергоринку з липня 2019 року.  Аналітик прогнозує покращення фінансових показників компанії, зокрема, через позбавлення гірничовидобувних активів.

Читайте також: Територія у 20 га оточена подвійним парканом: у мережі показали розкішний маєток, який, ймовірно, належить Ахметову (фото, відео)

Нагадаємо, в січні ДТЕК достроково повернув з оренди шахти державного об’єдання "Добропіллявугілля". Це своїм рішенням літом погодив уряд Дениса Шмигаля після того, як ДТЕК перестав сплачувати орендну плату за шахти. Раніше Шмиигаль керував ДТЕК Бурштинська ТЕС.

Рішення уряду на користь ДТЕК співпало з падінням цін на енергоресурси, внаслідок чого компанія скоротила інвестиції в свої шахти. Це призвело до падіння видобутку вугілля шахтами ДТЕК у жовтні-грудні 2020 року, а пониження Міненерго вимог до запасів вугілля на складах спровокувало дефіцит вугілля для ТЕС та загрозу дисбалансів в роботі енергетичної системи Українив період різкого похолодання. Додатково на це вплинули масові виведення в аварійний ремонт блоків ТЕС за ініціативи ДТЕК.

Видобуток 90% енергетичного вугілля і 65%-70% теплової генерації в країні контролює ДТЕК Ріната Ахметова.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook