Дитяча залізниця розпочала роботу 1956 року. ЇЇ протяжність складає 1,5 км. Це установа позашкільної освіти та профорієнтації дітей у місті Луцьк. До її закриття у гуртку юних залізничників навчалися 514 дітей. Розташована дитяча залізниця на правому березі річки Сапалаївки, частково маршрут пролягає через територію Луцького ботанічного саду. Саме приміщення станції «Росинка» визнане найкращим об'єктом архітектури нашого міста.

Читайте також: Через дії Кабміну у Луцьку вже за два дні не буде гарячої води

Про це йдеться на сайті міської ради.

Міський голова Ігор Поліщук нагадав депутатам, що у вересні минулого року з'явилась інформація, що Укрзалізниця не планує продовжувати роботу дитячої залізниці.

«Відтак, міська рада відразу звернулася до керівництва Укрзалізниці з пропозицією взяти на баланс увесь майновий комплекс, обслуговувати утримувати і зберегти дитячу залізницю, навіть, модернізувати її. Довгий час велася переписка щодо передачі майна. У березні я особисто зустрівся з головою правління акціонерного товариства «Укрзалізниця» Володимиром Жмаком з питання збереження в Луцьку дитячої залізниці та передачі її у власність міста, однак його звільнили. Проблема й далі «висить» в повітрі. Ми готові утримувати цей комплекс, повернути працівників, які були переведені в інші підрозділи «Укрзалізниці», – наголосив Ігор Поліщук.

Відтак, аби пришвидшити вирішення цього питання депутати одноголосно підтримали звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра інфраструктури України, в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» щодо збереження Луцької дитячої залізниці.

Звернення щодо збереження Луцької дитячої залізниці

Починаючи з вересня 2020 року Луцька дитяча залізниця не працює. На даний час територія не обслуговується, занедбується, а майно руйнується.

Лучани звикли до дитячої залізниці: за 66 років своєї роботи вона стала не просто одним із закладів позашкільної освіти, а й однією з атракційних родзинок міста, виховала не одне покоління юних залізничників, перевезла сотні тисяч дітей та їх батьків.

Читайте також: У Луцьку відсьогодні перекрито рух транспорту проспектом Волі

Луцька міська рада неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України, АТ «Укрзалізниця» та її структурних підрозділів щодо збереження майнового комплексу Луцької дитячої залізниці та продовження її функціонування за призначенням. Відповідно до останньої відповіді товариства від 22.04.2021 № Ц-4/6-88/2143-21, на засіданні Комісії з непрофільних активів АТ «Укрзалізниця» 19.03.2021 розглядалося питання віднесення Луцької дитячої залізниці до непрофільних активів товариства, однак питання було відкладено для подальшого обговорення.

Таке листування триває понад 9 місяців, проте, чіткої відповіді про план подальших дій, жодних кроків щодо вирішення зазначеного питання досі не здійснено, термінів не визначено.

Варто зазначити, що дане питання є одним із головних пріоритетів міської влади. Крім того, воно викликає значний суспільний резонанс. Активні мешканці проводять акції на підтримку Луцької дитячої залізниці, де висловлюють сподівання та вимоги щодо продовження її функціонування.

З метою збереження даного унікального об’єкту, продовження його використання за призначенням, Луцька міська рада готова прийняти комплекс споруд та матеріальних цінностей Луцької дитячої залізниці за адресою м. Луцьк, вул. Шопена, 14а на баланс Луцької міської територіальної громади, взяти його в оренду, чи розглянути інші варіанти співпраці.

Депутати просять якнайшвидше вирішити дане питання з метою підготовки дитячої залізниці до нового сезону та початку роботи у літньо-осінній період.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook