Іспанський психолог Рафаель Сантандреу вважає, що любов живе не більше 5-ти років.

Читайте також: Скільки має тривати секс, щоб жінка була щасливою

Тому після закінчення п'ятирічних стосунків варто міняти партнерів або просто розходитися з нинішніми. І це піде вам тільки на користь, пише Gazeta.ua.

Скільки живе любов

На думку психолога, люди не створені для моногамії, а залишаючись з однією людиною протягом усього життя, ми стаємо дратівливими і нещасними. Він вважає моногамію однією з найбільш абсурдних ідей цивілізації, яка йде врозріз з нашою природою.

Фахівець стверджує, що більшість наших серйозних проблем і непорозумінь пов'язано саме з моногамією.

Багато людей починають спільне життя з неправильної основи – вони жадають романтичної любові. Але, перебуваючи в пошуку супутника життя, ми часто розчаровуємося і втрачаємо віру в справжню любов.

Психолог вважає, що сучасні люди невірно тлумачать поняття "любові". Чисто сентиментальні почуття суперечать природі людини, а союз до кінця життя – це аномальна поведінка.

Спостерігаючи багато років за своїми пацієнтами, психолог вивів ідеальну формулу щастя: чоловіки і жінки повинні змінювати постійних партнерів кожні п'ять років, щоб відчувати задоволення від життя. Це абсолютний максимум для спільного існування, вважає він. Хоча на початку спільного життя нам здається, що знайшли людину, з якою хочемо провести все своє життя, і яка зробить нас щасливими. Але любов рідко триває вічно.

Стосунки у парі

Психолог зазначає, що досі ідея моногамії працювала лише тому, що чоловіки володіли жінками. Більше того, саме чоловіки найчастіше зраджують, в той час як жінки зберігають подружню вірність.

Чоловіки залишаються мисливцями, які володіють сильним інстинктом завоювання інших самок. У свою чергу жінкам потрібна безпека, і, як тільки вони знаходять відповідного чоловіка, вони перестають думати про когось ще.

У цьому сенсі, на думку психолога, відносини тримаються на принципі "господаря і раба". Хоча жінок може не все влаштовувати у відносинах, вони воліють залишатися в парі, яка їм знайома. Вони бояться зустріти нового партнера і почати все з початку. Чоловіки навпаки шукають пригод і з радістю приймають новий виклик.

У сучасному світі все змінилося, любов видозмінилася, і настав час звикати до нових правил.

Читайте також: 9 помилок, які роблять закохані пари перед сном

Психолог закликає:

Перестаньте промивати мізки дітям про казки "і жили вони довго і щасливо" і забудьте мантру "поки смерть не розлучить вас". Теорія відрізняється від практики. Любов несумісна з вічністю, тому що рухатися в одному напрямку десятиліттями не просто складно, а практично неможливо.

До того ж "п'ятирічний план" практично позбавить вас від токсичних почуттів, таких як ревнощі. Навчіться бути щасливими тут і зараз, а не заради майбутнього. Виходьте з відносин, які приносять смуток і біль. Так ви позбавитеся від багатьох комплексів і марних сподівань.

Потреба в парі виникає у нас через великий страх самотності, який нам вселяють з дитинства.

Найлогічним і здоровим виходом в цій ситуації буде спроба побороти цей страх і почати більш щирі відносини. Якщо любов гасне, не варто триматися за неї, побоюючись самотності. Потрібно просто відпустити.

Відносини не повинні бути комфортними, вони повинні зачіпати почуття. Ось чому психолог вважає, що любов вмирає через п'ять років, і відносини (не дружба) повинні припинитися.

За словами Сантандреу довічна моногамія породжує ревнощі і неприродні вимоги до себе, наприклад, залишатися вірними, навіть коли тіло вимагає зворотне.

Він вважає, що не потрібно відмовлятися від себе, і це не егоїзм, а свідомий підхід. Людина не завжди може відповідати моногамним очікуванням, і не варто мучити себе, якщо ви не можете зберігати вірність.

І нарешті, психолог рекомендує метод п'ятирічних відносин, бо він допомагає легше пережити розрив. Таким чином, коли любов закінчується, ви не потонете, бо втратили все, що у вас було, адже не будували своє життя навколо однієї людини. Ви будете незалежні і будете любити себе набагато більше.

Багато хто критикують позицію автора, заперечуючи, що крім близькості у відносинах важливі й інші речі, такі як емоційна близькість. Якщо наші почуття засновані не тільки на фізичному потязі, ми зможемо досягти щастя з однією людиною на все життя. Існують аспекти в союзі двох людей, які вище матеріальних і саме це допомагає парі об'єднатися, а відносинам тривати довгі роки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook