Перший літак з Кабула вчора привіз на батьківщину 8 українців і ще десятки іноземних громадян, а сьогодні в Афганістан відправили другий рейс для евакуації після захоплення країни «Талібаном», але в МЗС розповіли про виникнення проблем з вильотом лайнера назад. Українка, якій вдалося прилетіти додому, розповіла про ситуацію з евакуацією.

Читайте також: Насильство, суїциди та хвороби: зворотний бік російської армії

Про це передає «ВВС Україна».

Жінка в Афганістані працювала в одній з місцевих авіакомпаній, і ще кілька днів тому не припускала, що Кабул так швидко опиниться під контролем талібів.

Паніка, що почалася в місті, призвела до того, що вулиці й площі були забиті людьми, які поспішали в аеропорт, щоб полетіти. За словами українки, яка три роки прожила в Афганістані, «там панував хаос і штовханина».

Рух в Кабулі було дуже ускладнено, і в повітряну гавань не могли дістатися громадяни України, хто планував сісти на борт.

«Люди давили один одного, кожен хотів якомога швидше потрапити в літак. Люди займали місця в будь-якому літаку, а якщо їх не брали, вони просто блокували цей лайнер», – розповідає жінка на умовах анонімності, оскільки її батьки навіть не знали, що та проживала в Афганістані.

Вона зазначила, що в основному весь парк стоїть в аеропорту і люди, які штурмували його, просто руйнували літаки.

«Той, на якому ми полетіли, стояв на дальній стоянці, тому люди туди не змогли добігти. Завдяки цьому ми змогли вилетіти», – описала вона ситуацію.

Читайте також: «Забирали людей без геніталій»: нардепка розповіла, як бойовики ґвалтували полонених на Донбасі

Також жінка каже, що допомагала українській владі зі списками для евакуації. Деякі з громадян вже виїхали з Афганістану, але дехто вирішив поки що залишитися.

«Якщо хтось проживав далеко, вони просто фізично не змогли. Але не всі хочуть виїхати. Можливо, вони хочуть продовжувати працювати і не бачать ніякої небезпеки, є такі», – каже українка.

Вона додала, що сама просто не встигла злякатися, але тепер розуміє, що зараз деякі її колеги опинилися в непростій ситуації й чекають, коли знову буде можливість вилетіти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook