У мережі продовжують активно обговорювати "злиту" у мережу розмову Віктора Медведчука та колишнього помічника Путіна Владислава Суркова. Свою точку зору з цього приводу висловив у Facebook і відомий політтехнолог Сергій Гайдай, адже друзі та знайомі цікавляться його думкою з цього приводу, розуміючи що він непогано знає природу п’ятого президента України Петра Порошенка.

Читайте також: Тіньова бізнес-імперія: як Порошенко сприяв Медведчуку в привласненні трубопроводу (відео)

Сергій Галайда відповідаючи на питання: "Чи дійсно опублікування цієї розмови вдарить по Петру Олексійовичу?", зазначає "Так".

"Мені здається що це так, як і багато інших фактів, що повилазили, як під час його президентства, так і після. І я думаю треба очікувати ще й інших викриттів. Запасаймося попкорном", – пише Галайда.

Та оприлюднює головне стосовно цих записів: Порошенко і Медведчука пов’язували не стільки політичні інтереси, скільки забезпечення особистих надприбутків цих діячів від експлуатації прибуткових активів країни. Так, навіть самі упороті порохоботи не можуть заперечувати двох фактів.

Медведчук доволі вільно та добре себе відчував за часів президенства Порошенка з 2014 по 2019 роки. Петру Олексійовичу доводилося спілкуватися і співпрацювати з Медведчуком. Але у "дякувал" є виправдання для їх "сивочолого гетьмана": Порошенко був приречений це робити. По-перше, західні партнери цього вимагали. По-друге – це був єдиний спосіб вести переговори з Путіним і визволяти наших полонених.

По-перше: оприлюднені розмови Медведчука-Суркова підтверджують, що предметом цих перемовин були не стільки політичні, скільки суто комерційні питання.

"Хто добре знає Петра Олексійовича, той розуміє: ніколи політик у ньому не перемагав комерсанта. Більш того – саме політика йому завжди була потрібна для того, щоб впевнено нарощувати свої капітали й активи. Обізнані у нашій політичній системі розуміють, що президентська посада в Україні – це завжди контроль над найприбутковішими активами країни. "Бізнесами" президентів завжди були газ, нафта, енергетика, металургія. Саме тому Порошенко, так завзято йшов до цієї посади.

Фактично, в той самий час, коли українці гинули на фронтах, Порошенко домовлявся про постачання електрики до Криму на умовах росіян, б’ючись хіба що за прийнятну для себе та своїх бізнес-партнерів ціну. Навіть тендерні процедури підлаштовували під російських контрагентів", – пише політтехнолог.

Сергій Гайдай підозрює, що, як і заведено у нашого правлячого класу, "відкати" особисто президенту були обов’язковою умовою цих домовленостей.

Читайте також: "Канал обрав роль "переслідуваного", який вдає з себе жертву", – голова Нацради про порошенківський "Прямий"

"Цікавий факт колись оприлюднив власник 112-го каналу, що залишився йому після втечі банди Януковича, хотів у нього придбати Порошенко. Але представники президента ніяк не могли з ним домовитися про ціну. Порошенко вимагав скинути ціну майже у двічі. Власник не погоджувався. Виникли санкції проти каналу, а прокуратура, чи СБУ завели на власника декілька справ. Ці хлопці це вміють. Якщо треба вони й вбивство журналіста агентами Кремля можуть влаштувати й заколот з підривом Верховної Ради. І ви розумієте кому завжди підпорядковані в нашій державі СБУ і прокуратура?".

Власник 112-го змушений був погодитися на умови Порошенко. Але президент висунув ще одну вимогу – скинути ще декілька мільйонів доларів. Чому? А щоб закрити кримінальні справи та зняти санкції проти каналу. Отак веде справи "бізнесмен" вихований 90-тими", – зазначає політтехнолог.

Чоловік зазначає, що ще до оформлення купівлі канал перейшов під контроль адміністрації Президента. Власник підписав понятійну згоду, а на каналі оселився "смотряшій" з Банкової. Але не Порошенко став власником 112-го.

"Несподівано для редакції новим бенефіціаром каналу у 2018-му став Тарас Козак з оточення Медведчука. Думаєте Порошенко відмовився від грошей за закриття справ проти власника каналу? Помиляєтесь. Впевнений, він їх отримав.

Читайте також: Санкції проти Медведчука: опубліковано повний санкційний список РНБО

Медведчук був ніяким не опонентом. Він був партнером Порошенка. Давній друг Петра Олексійовича створював для нього економічні і політичні преференції, сам перетворюючись на впливову фігуру.

Брехнею виявилися й пояснення, що Медведчук був нав'язаний Порошенку чи то росіянами, чи то Меркель. Він сам запропонував куму Путіна стати "переговорником", – пише Сергій Гайдай.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що колишній помічник президента РФ Владислав Сурков і Віктор Медведчук у 2014 році обговорювали поставки електроенергії в захоплений Крим та обмін полоненими на Донбасі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook