Чутки про швидку відставку Максима Степанова підтверджує РБК-Україна. З посиланням на власні джерела, видання стверджує, що ім'я нового міністра може бути названо відразу після Нового року.

Читайте також: Уже шукають заміну: міністра Степанова планують звільнити, – ЗМІ

У числі потенційних кандидатур джерела видання називають: кардіохірурга Бориса Тодурова, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, ексміністерку охорони здоров'я Уляну Супрун і радника глави ОПУ Михайла Пасічника, який наразі займається питаннями дослідження препаратів проти COVID-19.

Саме Пасічника джерела РБК-Україна вважають найбільш ймовірною кандидатурою.

Видання наводить кілька сторінок з його біографії.

Пасічник відомий тим, що у 1994 році створив мережу аптек "Фалбі", яка в короткі терміни стала однією з найбільших в Україні.

"Втім, – уточнює видання, – у 2012 році його бізнес різко пішов на спад. Всього за рік у Києві з 60 аптек "Фалбі" залишилося тільки 3. Сьогодні немає вже жодної".

Однак до настання занепаду Пасічник встиг заборгувати постачальникам і дистриб'юторам близько 400 млн гривень. Плюс залишився непогашеним кредит у державному Укрексімбанку на $40 млн. Ці борги Пасічник так і не повернув, ані державі, ані приватному бізнесу.

Зате у 2014 році він очолив орган, який відповідає за ліцензування та контроль над виробництвом і торгівлею ліками, – Держлікслужбу.

Читайте також: Зарплати в Кабміні: скільки Шмигаль і міністри заробили у жовтні

За даними РБК-Україна, на цю посаду його міг пролобіювати "один з найвпливовіших фармацевтів Петро Багрій", якого пов'язують з одеським підприємством "Інтерхім". Основним продуктом виробництва "Інтерхіма" є кодеїновмісний препарат "Кодтерпін", званий фахівцями "аптечним наркотиком" №1.

Крім цього, на посаді голови Держлікслужби Пасічник видав дозвіл на продаж в Україні раніше забороненого препарату індійського виробництва "Кофекс".

"Кодтерпін", як і індійський "Кофекс" широко використовуються для приготування наркотику "крокодил", – пояснюють автори матеріалу.

До речі, велику партію "Кофексу" відразу після видачі дозволу на його продаж було виявлено саме на складах "Фалбі", що належить Пасічнику.

Крім цього, повідомляється у матеріалі, Пасічник був основним фігурантом розслідування КРУ зловживань у МОЗ в 2002-2003 роках. Тоді він у міністерстві також курирував обіг фармпрепаратів. Будучи чиновником МОЗ, Пасічник, за даними КРУ, сприяв тому, щоб більшість тендерів вигравала "Фалбі", яка йому належить.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, створена на основі розслідування КРУ, в 2005 році заявила: "Правовий аналіз фактів дає підстави вважати, що в діях високопосадовців Міністерства охорони здоров'я України вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України".

Базуючись на наведених фактах, видання попереджає, що для Пасічника "пост міністра охорони здоров'я відкриває набагато кращі можливості, ніж глава Держлікслужби".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook