Дворічний хлопчик з селища Голоби Ковельського району отруївся кавуном.

Читайте також: Розповіли про причини масового отруєння після поминального обіду в Ківерцях

Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Зі слів матері, кавун купили на території селищного ринку.

Медики зазначають, що небезпека при вживанні кавунів та динь криється в перевищенні допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, залишкових кількостей пестицидів та агрохімікатів, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини, а особливо дитячого організму.

При купівлі кавуна визначити, чи містяться у ньому шкідливі речовини, практично неможливо. Але по його м’якоті можна багато чого зрозуміти:

Читайте також: Луцький підприємець отруїв шаурмою відвідувачів фестивалю "Тарас Бульба"

– якщо в м’якоті кавуна є грубі жовті прожилки, їсти його не можна;

– наявність одночасно чорних і білих кісточок чи слизу навколо них вказує на нітрати;

– кавун з величезною тріщиною в м’якоті ймовірно був також оброблений шкідливими добривами;

– ознаками нітратів у кавуні також є помаранчевий відтінок м’якоті, її пухка консистенція та грубі білясті волокна. Слід також зазначити, що м’якоть нітратного кавуна може бути насиченого червоного кольору з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки, жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі. Зріз у кавуна з нітратами найчастіше рівний, глянцевий, а у справжнього — зернистий.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook