Замість 16 тільки 4, а замість облдержадміністрацій – префектури. Децентралізація в Україні триває. Наразі завершується формування ОТГ, попереду – ще два етапи реформи. До другого уже активно почали готуватися на Волині.

Читайте також: Волинь буде складатись усього з 4-х районів?

30 травня – чергові перші вибори в об’єднаних територіальних громадах, на Волині тільки в одній ОТГ. Однак укрупненням громад процес децентралізації не завершується: реформа передбачає 3 періоди.

Перший: об’єднання декількох сіл в одну громаду із центральною радою і головою громади.

Другий: об‘єднання районів.

Третій: переформування обласних державних адміністрацій у префектури, тобто, фактично значна частина повноважень перейде до обласних рад. У префектів і очолюваного ним незначного апарату залишаться в основному наглядові і контролюючі функції, як то стежити за дотриманням законів і Конституції в ОТГ, забезпечувати виконання державних програм.

Читайте також: На Волині з'явиться перша ОТГ з центром у місті обласного значення

Наразі Волинська область на порозі другого етапу реформи, об’єднання, або укрупнення районів. Радник із питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан, розповідає, що уже з цього приводу вони провели зустрічі із депутатами обласної ради і дійшли висновку, що в області, доцільно об’єднати 16 районів в чотири.

Відповідно центрами новостворених великих районів будуть міста обласного значення: Луцьк, Ковель та Володимир-Волинський. Над центром четвертого найвіддаленішого району поки ще думають експерти. Однак, волиняни, особливо селяни не в захваті від другого етапу децентралізації, аргументуючи це тим, що в район доведеться їздити далеко.

Наразі експерти заспокоюють, адже у цьому нічого страшного немає. Завдання реформи не тільки змінити територіальний устрій, а й змінити свідомість українців. До третього етапу децентралізації ще декілька років, однак з цього приводу уже є думки.

Потрібно ліквідувати посаду голови обласної адміністрації та обласні державної адміністрації. Таку думку висловив голова обласної ради Ігор Палиця.

Читайте також: "ОДА і її голова – абсолютно непотрібні державі", – Ігор Палиця

Замість ОДА і голови облдержадміністрації, центральну владу на місцях представлятимуть префекти. У проекті змін до Конституції України закріплені їх повноваження. Вони здійснюватимуть лише нагляд за дотриманням законності органами місцевого самоврядування. Поряд із цим ради громади, області та району утворюватимуть свої виконавчі комітети. Префектів призначатиме та звільнятиме президент за поданням Кабміну. Акти ж префектів – в залежності від того, якого питання вони стосуватимуться, – скасовувати матиме право або президент, або уряд.

Усі ці пропозиції Верховна Рада узаконити так і не спромоглася, відтак цим доведеться займатися парламенту уже нового, 9-го скликання.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook