Жителі села Бубнів Володимир-Волинського району два роки страждають від смороду з сусідніх корівників. Переконують, відстійників на фермі немає, тому нечистоти з господарства зливають просто у рів. А в сезон дощів гноївка потрапляє прямісінько в людські городи, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», передає ІА Волинські новини.

Читайте також: У місті на Волині мешканці зливають нечистоти у канаву

На скарги селян власник ферми не реагує, тож люди звернулися в Держекоінспекцію, аби екологи дослідили місця, забруднені нечистотами.

«Якщо це відноситься до порушення закону, я зобов’язаний це вивчити і дати оцінку відповідно до законодавства. Я повинен бути сліпим і глухим до будь-чиїх інтересів. Якщо я знаходжу речі, пов’язані з порушенням закону, то повинен дати цьому оцінку і спонукати це виправляти», – каже керівник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк.

У селі є заказник місцевого значення – «Чорногузівський», де протікає однойменна річка. Його територія – заповідна зона. Однак це не зупинило місцевого аграрія – він забруднив живописні краєвиди гноївкою з корівника.

На територію ферми, де нараховується до 50 корів, потрапити не можна – скрізь паркан і охорона.

Представник ТзОВ «Волинь-Нова» Андрій Смик розповідає, що користувачем земельної ділянки є саме його підприємство.

«Це ділянка державної власності, яка перебуває в нас у користуванні. Зайдіть на Публічну кадастрову карту України і побачите, хто тут землекористувач. Право власності або користування виникає з моменту державної реєстрації. Наразі ця земельна ділянка зареєстрована. Ця земельна ділянка, за даними Єдиного державного реєстру, перебуває в державній власності. Користувачем є ТзОВ «Україна», а правонаступником – ТзОВ «Волинь-Нова», – зауважує він.

Обійшовши будівлі ферми, журналісти натрапили на кількаметрові шари з гноївкою. Поруч із господарством викопали котлован для нечистот, і коли яма переповнюється, гноївка потрапляє в гідрологічний заказник «Чорногузівський». Сморід розходиться всім селом.

Місцеві зазначають, що це не єдине місце, куди скидають відходи з корівника. Зливають гноївку й на орендовані поля. Тут працівники Держекоінспекції виявили ознаки забруднення землі та відібрали проби ґрунту.

«Ми знайшли місце, де є ознаки забруднення земельної ділянки. Зараз проведемо відбір проб ґрунту. Якщо буде встановлено перевищення нормативів, ми проконсультуємося з органами місцевого самоврядування щодо статусу цієї земельної ділянки. Якщо не буде зрозуміло, що це за земельна ділянка, що за події призвели до забруднення, будемо звертатися в правоохоронні органи щодо вивчення цього питання, надання всіх потрібних коментарів і прийняття спільних дій», – пояснює Олександр Кралюк.

Раніше село Бубнів славилося своїми джерелами. Нині вони замулені. Місцеві подейкують, що винна в цьому гноївка, яка стікає звідусіль.

«Той берег був мов дзеркало. Діти гралися, босі ходили. Сьогодні всі ходять у чоботях, бо бояться ноги пробити. Там арматура лежить, у берег сховали… Зараз всі спихають усе один на одного. Нічого не знають, а получку получають, то треба й мовчати», – розказує місцевий житель.

У сезон дощів гноївка з місцевої ферми тече селом, а подекуди стікає в людські городи. Пані Галина вже на пенсії. Обійстя жінки міститься в низовині, і відходи з ферми потрапляють прямісінько у її город. Жінка обурена: чому на старості літ, пропрацювавши все життя на землі, вона має дихати нечистотами?

«Ми не мали вже чим дихати: такий сморід був. Усе текло. Вони хотіли, щоб та каналізація текла по городах, по всьому. Отак за людей у нас дбають. Нема життя і все», – скаржиться вона.

Читайте також: Стало відомо, чи є цукровий завод причиною смороду у Луцьку

За кілька метрів від ферми є так звана тракторна бригада. Раніше сюди теж звозили гноївку з корівника, але після скарг мешканців перестали. За словами селян, керівництво ферми не надало жодного документа, який підтверджував би право на користування цією землею чи дозвіл на скидання нечистот на територію тракторної бригади.

У Локачинській селищній раді про проблему в селі Бубнів знають. На місце вже виїздили, а результати перевірки будуть відомі згодом.

«Щодо засмічення можливими викидами з бригади, яка належить ТзОВ «Волинь-Нова», стічних вод, земельних ділянок, то в заяві вказуються земельні ділянки комунальної власності, які передані в оренду ТзОВ «Волинь-Нова» (там розташовані господарські будівлі), і земельні ділянки приватної власності. Буде проведена перевірка екологічною інспекцією з відбором проб ґрунту. Будуть встановлені межі забруднення і буде відповідальність», – каже заступник Локачинського селищного голови Микола Багнюк.

Результати перевірки будуть відомі через два тижні.

Також потрібно з’ясувати, чи має право керівництво ферми на користування земельною ділянкою, де збудований корівник, а також те, чому без жодних дозволів працівники ферми скидають нечистоти в ями, з яких гноївка перетікає в заказник «Чорногузівський».

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook