У селі Дерно Олицької територіальної громади за сприяння проєкту «Укрмілкінвест» відкрили сімейну молочну ферма «Папики» (голова сімейного фермерського господарства Наталія Кушнір). Назва сімейного фермерського господарства ідентична з заповідним урочищем «Папики».

Читайте також: На Волині селяни потерпають від зливу гноївки з корівників (відео)

Про це йдеться на сайті Управління агропромпислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Наталія Немеришина та Сергій Чернієнко з проєкту розвитку сімейних молочних ферм вітали учасників заходу та поінформували, що завдяки проєкту в Україні вже відкрили понад 100 молочних ферм. Власникам ферми Наталії та Дмитру побажали рухатись далі і пам'ятати, що є команда людей, яка готова допомагати та надати консультації та всіляко підтримати. СФГ «Папики» єдине господарство із молочних ферм, яке здає молоко екстра-класу.

     Юрій Горбенко начальник управління агропромислового розвитку передав вітання від голови обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, який підтримує ініціативи розвитку сільського підприємництва, створення молочних ферм.  Очільник аграрного відомства відзначив, що приклад цієї родини можуть наслідувати інші сільські трудівники. Те, що в області створюються молочні ферми показує, що люди зрозуміли, що можна  заробити і тут, працюючи на рідній землі. Керівник аграрного відомства подякував голові територіальної громади Олександру Прендецькому, який буде ініціювати на сесії територіальної громади фінансову підтримку сімейним фермерським господарствам.

     Юрій Мефодійович наголосив, що держава підтримує сімейні фермерські господарства: виплата дотації за утримання корів по 5 тис. грн за голову, бюджетна субсидія для новостворених сімейних фермерських господарств по 5 тис.грн. за гектар, компенсація ЄСВ для СФГ. СФГ «Папики» може розраховувати на підтримку управління агропромислового розвитку.

     Анатолій Тимофіюк, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, привітав присутніх з відкриттям ферми, адже це перспектива не тільки для громади, а і для жителів області та побажав благополуччя власникам та їх тваринам.

     Голова територіальної громади Олександр Прендецький запевнив присутніх, що громада буде підтримувати мешканців, які хочуть розвивати тваринництво.

     Дмитро Кушнір розповів, що на фермі утримується 21 голова ВРХ, з яких 12 корів. Ідея створення господарства виникла тоді, коли родина почала думати за здорове та безпечне харчування. Сьогодні на фермі ведуть відеонагляд, облаштували все так, щоб корови перебували в комфортних умовах (вакуумне доїння, автоматичне напування, система вентиляції).

     В планах господарів на базі СФГ «Папики» створити школу сімейного фермерства, розвивати агротуризм з прогулянками на велосипедах, конях, бричці по урочищу «Папики», прогулянки історичними місцями громади та реалізація власної продукції.

      Довідково: Па́пики — заповідне урочище (лісове) в Україні. Розташоване в межах колишнього Ківерцівського району Волинської області, на північ від села Дерно.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook