Народний депутат з Волині Ірина Констанкевич обурена урядовим рішенням, щодо змін до Закону України про Державний бюджет України на 2020.

Читайте також: Навчальний рік в Україні закінчиться 1 липня, а державну атестацію скасують, – Мандзій (відео)

Про це Ірина Констанкевич написала на своїй сторінці у Facebook.

"З того, що найбільше турбує! Так не можна – карантин не вічний. Це тимчасова епідемія і незабаром ми цей вірус подолаємо. А чи відновимо, те що буде зруйновано непродуманими урядовими рішеннями. "Ламать – не строить", аналогія напросилася мимоволі".

"Отже, уряд обнулюють освіту, культуру, науку, кіно, місцеві громади..... АЛЕ Стабілізаційний фонд створять, та при цьому є і "священні корови" - на судову адміністрацію навпаки додадуть 1,2 млрд, а чи знімають багатомільйонні зарплати і премії топ-чиновників: Смілянські, Коболєви, Лещенки, Вітренки, генераліт різноманітний – де ж вони у підтримці країни в час епідемії?!", – зазначила Ірина Констанкевич.

Читайте також: Стадіон так стадіон: нардепи можуть змінити місце засідань ВР

"Урядовим проектом змін до Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік запропоновано здійснити секвестр бюджету, тобто передбачається скорочення як доходної, так і видаткової його частин.

При цьому, вивільнений ресурс коштів запропоновано спрямувати на одну нерозподілену бюджетну програму – "Стабілізаційний фонд" (код 3511380) із обсягом бюджетних призначень 124,2 млрд грн., які Уряд буде розподіляти у ручному режимі", наголосила нардеп.

Загальне скорочення видатків і кредитування бюджету передбачено в обсязі 55,3 млрд грн за рахунок повного зняття фінансування у 2020 році життєво важливих галузей та сфер, зокрема:

У сфері розвитку місцевих громад та територій:

  • Державного фонду регіонального розвитку 7,5 млрд грн;

  • Субвенції місцевим бюджетам на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад 2,1 млрд грн;

  • Субвенції місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій 2 млрд грн;

  • у сфері агропромислового комплексу:

  • Фінансової підтримки сільгосптоваровиробників 4 млрд грн;

  • у сфері освіти:

  • Субвенції місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти 1,6 млрд грн;

  • Субвенцій на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів" і на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа" 2,9 млрд грн;

  • у сфері культури:

  • Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі 0,13 млрд грн;

  • Забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів 0,623 млрд грн;

  • Державна підтримка кінематографії 0,75 млрд грн.

У сфері соціального захисту:

  • Виплат пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі 8,24 млрд грн;

  • Виплат деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення 1,9 млрд грн.

"При цьому, статті видатків Державного бюджету на функціонування Кабінету Міністрів, Офісу Президента, Апарату Верховної Ради, Державної судової адміністрації залишилися без змін, хоча в надзвичайній ситуації "оптимізувати" треба було і ці напрямки.

Окрім цього слід нагадати, що буквально 2 місяці, коли уже була відома ситуація з коронавірусом у Китаї, відтак і ризики для України, Центральною виборчою комісієї було перераховано з Державного бюджету 467,3 млн. грн. (!!!) на відшкодування витрат політичним партіям, пов’язаних із фінансуванням їх передвиборної агітації на виборах влітку минулого року.

Варто зазначити, що в проекті змін бюджету не запропоновано і не зазначено саме конкретних напрямів спрямування і використання консолідованих коштів за програмою "Стабілізаційний фонд" (код 3511380), а просто надається право Уряду за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, за поданням головного розпорядника бюджетних коштів, яке вноситься через Міністерство фінансів України, у разі необхідності з відкриттям нових бюджетних програм у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Читайте також: Прокуратура збирається затримати двох екс-нардепів − джерело

Тобто, наразі не визначено чітких першочергових напрямків використання коштів Стабілізаційного фонду, але повне скасування фінансування життєво важливих галузей та сфер нашої держави здійснюється!", – зазначила Ірина Констанкевич.

"Тому, вимагаємо невідкладно:

1. Переглянути доцільність формування Стабілізаційного фонду у зазначеному обсязі (124,2 млрд. грн.) в бік зменшення його призначень.

2. Відновити частину видатків державного бюджету, що складають ресурсну частину бюджетів місцевого самоврядування (наприклад, Державний фонд регіонального розвитку, соцеконом, інфраструктурна субвенція тощо).

3. Зберегти у 2020 році державну підтримку сільгосптоваровиробників, а також фінансування вище зазначених пріоритетних напрямків у галузі освіти, культури та соціального захисту населення.

4. Визначити Стабілізаційний фонд в межах спеціального фонду Державного бюджету із зазначенням конкретних джерел його формування.

5. Зазначити конкретні напрями використання коштів із визначенням орієнтовних меж бюджетних призначень за кожним із напрямком", – підсумувала нардеп.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook