Вчені виявили, що напої з цукром провокують проблеми з пам'яттю. Все через те, що мікробіом кишківника таки пов'язаний з мозком.

Читайте також: Названа головна небезпека чаю: в якому вигляді не можна вживати напій

Про це інформує Translational Psychiatry.

Нейробіолог Скотт Каноскі багато років вивчав зв'язок між харчуванням і функціонуванням мозку. Експерименти на щурах продемонстрували, що вживання солодких напоїв погіршує функцію пам'яті у щурів та змінює мікробіом кишківника.

Під час останніх досліджень він разом з вченими з Каліфорнійського університету та Університету Джорджії з'ясував, чи існує прямий зв'язок між змінами в мікробіомі й пам'яттю.

Як проводився експеримент:

  • Вчені дали щурам-підліткам вільний доступ до солодкого напою.

  • Приблизно через місяць гризуни стали дорослими, тож дослідники перевірили 2 види їхньої пам'яті: ту, що пов'язана з гіпокампом і ту, яка контролюється периферичною корою.

  • Дослідники виявили, що у тварин, які споживали багато солодкого напою, частіше виникали проблеми з пам'яттю, пов'язаною з гіпокампом. При цьому цукор не впливав на спогади, за які відповідає периферична кора.

  • Після цього група вчених перевірила мікробіоми кишківника щурів і знайшла відмінності між групами, які пили просту воду і воду з цукром. У тих, хто ласував солодкими напоями, було більше популяцій двох особливих видів кишкових бактерій – Parabacteroides distasonis і Parabacteroides johnsonii.

Читайте також: Волинський лікар озвучив 10 корисних порад, які допоможуть зберегти ваші нирки

Винні у цьому – бактерії

Після експерименту дослідники вирішили визначити, чи можуть Parabacteroides без допомоги цукру впливати на функцію пам'яті щурів. Тож вчені пересадили вирощені в лабораторії бактерії у кишківник молодих тварин, які пили тільки воду. У гризунів, які отримали бактерії, пам'ять погіршилась майже так само, як і у щурів, які споживали цукор. Але в них виявили порушення пам'яті й в периферичній корі.

На останок біологи вивчили активність генів в гіпокампі й порівняли щурів, які пили воду з цукром, звичайну воду, і тих, кому пересадили бактерії. Активність генів не змінилась лише в тих щурів, які пили звичайну воду.

Це дослідження вкотре доводить, що зміни функцій мозку можуть бути викликані змінами мікробіому кишківника.

Надалі вчені планують визначити, чи може здорова дієта і спорт повернути назад шкоду, спричинену підвищеним споживанням цукру.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook