Церковні баталії на Волині за майно релігійних громад не вщухають. Спочатку у кожному населеному пункті області вирували шалені пристрасті по переходу церков та священнослужителів із УПЦ МП до ПЦУ, наразі ж ті, хто залишилися вірними "Кирилу" намагаються повернути "владу" у свої руки, або ж просто не дати громаді, яка все ж підтримує Православну Церкву України, служити на благо народу.

Читайте також: У селі на Волині невідомі обікрали церкву (фото)

Громада села Шклинь Горохіського району вирішила перейти до ПЦУ ще у березні поточного року. Проте сталося не так як гадалося. Не змогла громада змінити свій статут та спокійно, разом із священиком, який на той час був настоятелем храму святих Гліба та Бориса, перейти до лав Православної Церкви України. Баталії розпочалися ще тоді, коли у стінах храму отець Олександр назвав ПЦУ неканонічною та розкольницькою, а усіх її прихожан – розкольниками.

Проте, після того, як священик не підтримав рішення громади та залишився у підпорядкуванні Московського патріархату, жителі села отримали нового священнослужителя, який став приїжджати до них із сусіднього села Чаруків.

Вчора стурбовані жителі села Шклинь звернулись до журналістів "Під Прицілом" та розповіли про те, що в ніч на 1 серпня отець Олександр приїхав до будинку, який знаходиться у власності релігійної громади та у якому він прожив 22 роки, і виніс із нього усе, що тільки можна було: повибивав і забрав двері, поставивши на вхідні якісь старі та підперши їх цеглою, обдер шпалери по кімнатах і навіть повикручував усі розетки та люстри, які були в будинку. Як стверджують мешканці громади, практично усе, що було в домі, куплено за гроші громади, які люди жертвували храму.

Люди бідкаються, що, прослуживши 22 роки та проживши у цьому будинку, отець Олександр вчинив не по-божому, адже, як говорять шклинці "тільки злодій міг прийти в будинок громади, у якому ти ще й жив, вночі".

Як розповіли жителі села нашому журналісту, будинок просто у катастрофічно руйнівному стані і зараз, коли до храму в селі прийшов новий священик, його немає куди заселити, адже в таких умовах, які залишив колишній мешканець неможливо навіть існувати: всюди купи мотлоху та гори сміття, бруд, а будинок захаращений непрохідними заростями, а всередині дому лише голі стіни.

Читайте також: ПЦУ на Волині офіційно отримала 10 культових споруд

Окрім того, стурбовані мешканці громади повідомили, що заявили у поліцію, аби ті зафіксували факт крадіжки, проте, слідчо-оперативна група, яка прибула на місце виклику, зазначила, що це справи громади, які вони повинні вирішити внутрішньо. Тому тепер небайдужі люди склали "Акт огляду майна житлового будинку". Хоча це робити уже й пізно. Проте, ніхто з мешканців громади не міг навіть подумати, що людина, з якою вони прожили пліч-о-пліч стільки років зможе піти на такий вчинок.

"Треба було якось по-людськи, вдень, коли хтось із жителів села міг це бачити і засвідчити факт переїзду. Розділили би майно і розійшлися спокійно, а то зараз він переказує, що в суботу прийде й паркан забере", – кажуть обурені мешканці.

Додамо, як стверджують односельчани, священик нікуди не виїжджав із села, а придбав у ньому інший будинок, куди переїхав з родиною. Окрім того, у сільській раді розглядають питання про виділення земельної ділянки під будівництво храму Московського патріархату і зробити у Шклині осередок УПЦ МП, до якого зможуть з’їжджатися з усього району. Звісно ж що селяни проти такої затії. А наразі ж богослужіння МП проводять у приміщенні колишньої їдальні.

Наразі ж перед жителями села постала нова проблема – довести будинок, який так знищили, до нормального стану, аби у ньому міг жити новий священик разом зі своєю родиною. Тепер люди стверджують, що їм соромно за свого колишнього священнослужителя і вони б не хотіли, щоб так сталося, адже неодноразово просили отця Олександра перейти разом з громадою до ПЦУ. А зараз люди шоковані такою його поведінкою та вчинками.

"Бог усе бачить і все розставить на свої місця", – підсумували мешканці громади.

Віталій Іщук