Нездорове харчування вбиває 11 мільйонів людей щороку в усьому світі, а це значно більше, ніж кількість смертей від куріння тютюну та високого тиску.
Читайте також: Що не можна їсти алергікам весною
Ці висновки базуються на результатах глобального дослідження американських вчених з Інституту показників і оцінки здоров’я в Сіетлі (Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME), пише медичний журнал Lancet.
Статистика свідчить: у 2017 році шкідлива їжа стала причиною 11 млн випадків смерті, яким можна було запобігти. Дослідники зазначають: вживання тютюну передчасно вбило 8 млн чоловік. А через високий тиск померло 10.4 млн людей.
Основні причини смерті, які пов’язані з поганим харчуванням, – це серцеві напади та інсульти, рак і діабет другого типу.
Найбільшою проблемою є не "харчове сміття", а дефіцит мінералів та вітамінів, які є в овочах та фруктах. Тобто велика кількість смертей припадає на відсутність здорових продуктів в раціоні.
Читайте також: Вчені довели користь вологого прибирання: які небезпеки ховаються в домашнього пилу
Збільшує ризик передчасної смерті надмірне вживання великої кількості солі червоного і переробленого м’яса, солодких напоїв і невелика кількість молока і клітковини в раціоні.
А от зменшити ризик смерті через погане харчування може достатня кількість фруктів, горіхів і насіння, овочів, цільного зерна і омега-3 жирних кислот з морепродуктів у щоденному раціоні.
При цьому вчені зазначають: жодна країна світу не харчується оптимально, навіть середземноморські держави, жителі яких вживають велику кількість фруктів, овочів, горіхів і бобових.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає