В Україні з 1 травня запрацювали нові правила на комунальні послуги.

Читайте також: Новий закон заборонить зекономити на опаленні та гарячій воді: що зміниться у багатоповерхівках

Тепер українці повинні підписати один з трьох запропонованих договорів на надання комунальних послуг. Мешканцям дадуть право вибору по базовим послугам, крім енергетичних: з постачання і розподілу природного газу, постачання і розподілу електричної енергії. Про це повідомляє ubr.ua.

Згідно із новими правилами в в договорі з надання комунальних послуг, повинні бути:

− перелік послуг;

− вимоги до якості послуг;

− права та обов'язки сторін;

− відповідальність сторін за порушення договору;

− ціна послуги;

− порядок оплати послуги;

− порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі за ціною послуги;

− термін дії договору, порядок і умови продовження його дії і розірвання.

Інші умови договору, що не потрапили в перелік основних, можуть узгоджуватися між сторонами. Закон передбачає, що з пропозицією про укладення договору про надання послуг або з внесенням змін до нього може звернутися будь−яка сторона. Надавши письмово проект відповідного договору, який складено відповідно до типової угоди. Споживач також може це зробити, для цього потрібно скласти свою версію угоди з водоканалом або теплоенерго. І, якщо протягом 30 днів після отримання проекту документа комунальне підприємство, офіційно не відмовилося його підписати, не надало заперечень, і продовжило обслуговувати споживача, то договір вважається укладеним в запропонованій редакції. Також все працює і у зворотний бік: якщо мешканець після отримання угоди від комунальника за місяць нічого не заперечив, і продовжив отримувати послугу, то вважається, що він з усім згоден і договір укладено.

"Питання внесення змін до договору з ініціативи споживача, нібито вирішується новою редакцією закону. Але як це буде реалізовуватися на практиці, чи братимуть постачальники послуг зміни в договори, або будуть слати всім відмову у внесенні змін, − покаже час", − зазначив аналітик ГО "Громадський аудит" Тарас Галайда.

Крім цього, споживач, за новим законом, має право на неустойку − штраф, пеню. Його розмір повинен бути виписано в договорі. У новому законі ставки пені та штрафів чітко не розписано. Механізм їх стягнення також визначено досить докладно, так що все це слід вказувати в договорі з комунальним підприємством. І до останнього наполягати на своїх поправках − не укладати договір без них. Інакше буде практично нереально щось отримати з компанії−постачальника послуги.

"Теоретично, споживачеві надано право отримати пеню за неякісну послугу від постачальника. Але в порядку, якого немає, і в розмірі, який не встановлено. При цьому для споживача пеня за несвоєчасну оплату вписано в законі чітко. З розміром і з порядком стягнення", − розповів експерт.

Новий закон передбачає можливість укладання різних видів договорів: індивідуальні і колективні. Обрати договір потрібно до 1 травня 2020 року. Водночас тексти типових договорів з комунальними підприємствами, за новим законом, повинен затвердити Кабмін.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook