Михайло Бурдейний, якого називають касиром ягодинської митниці та її "смотрящим", і далі фігурує у контрабандних скандалах.

Читайте також: Як працює схема заробітку волинських митників на контрабанді: розповідь працівника (відео)

Волинський митник, без перебільшення, вже встиг стати одіозною фігурою. Засвітився не в одному контрабандному скандалі, втім і досі – серед ягодинського начальства. Нині керує зміною, а минулоріч навіть виконував обов’язки начальника поста "Ягодин", ідеться в сюжеті телеканалу "Аверс", передає ІА "Волинські новини".

Подейкують, що саме він, так би мовити, відкриває ворота української митниці для тіньових вантажів.

"Саме на його плечах лежить контроль переміщення нелегальних вантажів, домовленості з їхніми власниками і контакт з керівництвом Волинської митниці та профільними департаментами в Києві. Бурдейний курує схематоз на "Ягодині" вже близько п’яти років і поки він влаштовував усіх. Тільки за останній місяць на зміни Бурдейного пройшло більш як 20 узгоджених фур з переворотами, що в подальшому оформлювались у Ковелі й далі розповзались по країні. Збитки бюджету з кожної мінімум 10-20 тисяч доларів", – таку інформацію повідомляє український журналіст Євген Плінський у своєму телеграм-каналі.

Більше того: журналіст називає конкретні фірми, які нібито ввозили в Україну товари за схемою "переворот". Суть її така: дорогий товар оформляють як дешевий. Скрутки ПДВ від таких схем просто шалені. Наприклад, фура наповнена айфонами, а згідно з документами – це всього лиш яблука.

Якщо вірити журналісту, подібними схемами промишляють товариства з обмеженою відповідальністю "Агроті Сервіс", "Каскад пром" та "Картер плюс". І, як каже Плінський, все це відбувається у зміну Михайла Бурдейного та під його покровительством. Мовляв, за місяць із 20 фур проколи сталися лише з двома.

У першому випадку нібито далися взнаки ризики огляду. Тоді, як пише Плінський, автомобіль кілька днів протримали на посту, давши можливість підкласти фіктивний лист польського комірника. Мовляв, той переплутав товар.

"Другий збій у схемі Бурдейного трапився на ТОВ "Каскад пром", – пише Плінський. – З 14.01 до 24.02 на цю фірму проїхало 14 автомобілів, і все було гаразд. Ні оглядів, ні ризиків, ні проблем. Але 24.02 машина через помилку водія заїхала на зміну не Бурдейного і її затримали, виявивши невідповідність вантажу інформації у документах".

Зауважимо, що це аж ніяк не перші контрабандні прецеденти у зміну Бурдейного. Буквально два тижні тому польські митники виявили чималу контрабанду цигарок. А от українська сторона 75 ящиків нелегального товару, як писали журналісти, чомусь не побачила.

Де правда і чому вірити, не розповів і сам Бурдейний. Зачувши, що телефонують журналісти, він навіть не дослухав запитання: кинув слухавку, і більше на дзвінки не відповідав.

Окрім того, подейкують, що у Михайла Бурдейного є ще одна спеціалізація: кришування контрабанди бурштину. Ще у 2019 році про це розповіла людина із самої ж системи. Зі слів анонімного інформатора, сонячне каміння переміщали у вантажі деревного вугілля.

Читайте також: Бурштин і одяг на мільйони: як волинські митники пропускають дороговартісну контрабанду

Але, як бачимо, навіть попри такі гучні скандали та заяви, Михайло Бурдейний і далі на коні. Чи то пак – на стражі митного порядку.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":