У віці 94-х років пішов з життя відомий режисер-документаліст, володар "Оскара" Донн Алан Пеннебейкер, повідомляє агентство Associated Press з посиланням на сина режисера Фрейзера Пеннебейкер, пише Рegnum.

Читайте також: Під час весільної подорожі: 24-річна героїня "Брестської крепості" трагічно загинула на очах у коханого (фото)

Як стало відомо, режисер помер 1 серпня в своєму будинку в Лог-Айленді (США) від природних причин.

Донн Алан Пеннебейкер народився в 1925 році в місті Еванстоні в штаті Іллінойс. Батько режисера був комерційним фотографом. Перш, ніж зайнятися кіновиробництвом, Пеннебейкер відслужив у морській піхоті під час Другої Світової війни, а потім закінчив Йелльскій університет, де отримав спеціальність інженера в галузі машинобудування.

Свою кар’єру в кіно він почав в 50-х роках. Однією з перших його кіноробіт став фільм "Первинний" про суперництво між Джоном Кеннеді і Хьюбертом Хамфрі за місце кандидата в президенти США від Демократичної партії.

Читайте також: До кінця життя він був прикутий до інвалідного крісла: помер відомий радянський актор (фото)

Згодом Пеннебейкер неодноразово співпрацював з президентами США, в тому числі з Біллом Клінтоном, про передвиборчу компанію якого Пеннебейкер зняв фільм "Військова кімната" в співавторстві зі своєю дружиною Кріс Хегедус. Ця кіноробота була номінована на "Оскар" як кращий документальний фільм.

Найвідомішими фільмами Пеннебейкер стали його документальні роботи про знаменитих рок-музикантів Боба Ділана, Девіді Боуї, Елісе Купера, Джиммі Хендрікса та групі Depeche Mode.

У 2013 році режисер був удостоєний нагороди "Оскар" від американської кіноакадемії за видатні заслуги в кінематографі. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook