Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку попередила українців щодо небезпеки інвестування у проєкт Ex Limited, який має ознаки сумнівного та може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.

Читайте також: Піраміда B2B Jewelry впала: українці штурмують магазини і вимагають повернути гроші

Про це йдеться у повідомленні пресслужби на сайті НКЦПФР. Там назвали цей проєкт "скамом", тобто, шахрайським, пише Obozrevatel.

За даними комісії, Ex Limited спеціалізується на зборі коштів приватних інвесторів ніби-то на різноманітні стартапи – у області б’юті-технологій, мобільної медицини, кіберспорту, альтернативної їжі та інших напрямків. За це людям обіцяють високі прибутки – від 0,4% до 1,5% щодня. "Клієнт робить безстроковий депозит, який можна повернути в будь-який момент, проте не в повному розмірі. Проект залучає депозити як в національних валютах, так і в криптовалютах", – пояснили у НКЦПФР.

Схожий на B2B Jewelry

У комісії заявили. що проєкт Ex Limited має схожу на B2B Jewelry реферальну програму, коли за кожного нового залученого інвестора нараховується додатковий відсоток прибутку.

Читайте також: Фінансова піраміда чи шахрайство: як в Україні процвітає новий бізнес під виглядом ювелірної компанії (відео)

"Проєкт активно рекламується на YouTube тими ж блогерами, які нещодавно переконували громадян вкладати кошти у B2BJewelry, та у спільнотах вкладників B2BJewelry у соціальних мережах", – сказано в заяві.

Підозрілі документи

Також у нацкомісії мають сумніви щодо документів, на підставі яких компанія залучає інвестиції громадян України. "На сайті проєкту опублікована ліцензія від 2007 року, видана у Гонконзі нібито після проведення ребрендингу бізнесу. В мережі поширена практика, коли шахраї знаходять опубліковані ліцензії невідомих приватних компаній і підробляють їх", – пояснили у комісії.

Адреса офісу і контактні телефони компанії на вебсайті проекту відсутні. З контактів наявні тільки посилання на мессенджери, форма зворотного зв’язку і електронна пошта.

"Така анонімність для нібито успішної міжнародної інвестиційної компанії з 20-річним досвідом є однією з ознак шахрайства та намагання ввести в оману потенційних інвесторів. Крім того, перші згадки в мережі про компанію з 20 річним досвідом датовані кінцем березня 2020 року", – заявили у НКЦПФР.

Читайте також: В Україні з'являться монети номіналом 10 гривень

На вебсайті Ex Limited стверджується, що цією командою вже реалізовано 28 міжнародних проектів, проте не називається жодного з них, що в свою чергу також свідчить про шахрайство.

Крім того, Ex Limited анонсує продаж подарункових сертифікатів, які мають ознаки облігацій (боргових цінних паперів). Але за законом Ex Limited мав би звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на сьогодні цього не було зроблено.

Також у комісії зазначили, що залучати кошти населення та платити потім відсотки в Україні можуть лише банки та кредитні спілки, що зареєстровані на території України та мають ліцензії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook