Указом президента №204 / 2019 від 8 травня звання генерал-майора СБУ отримав полковник Сергій Коваленко – заступник начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки. Про це написав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Читайте також: Турецькі вілли й елітні авто: журналісти показали закордонну нерухомість екс-глави ДФС Продана (відео, фото)

"СБУ на травневі свята отримала всього 1 генеральське звання від президента. Для порівняння – Держприкордонслужба – шість генеральських звань, ВСУ – 17 генеральських звань. Чому ж таки не контррозвідник отримав генерала, не департамент захисту національної державності, а саме Коваленко?" – цікавиться журналіст.

"За розподілом обов'язків Коваленко займався боротьбою з корупцією на митниці. Його найважливішою операцією, за яку Петро Порошенко дав йому генерала, за даними джерела Цензор.Нет, стало документування діяльності в.о.голови ДФС Мирослава Продана", – зазначив він.

Читайте також: Журналіст розповів про "війну" Порошенка і Гройсмана за контроль над ДФС (Відео)

"Як відомо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман з моменту приходу на посаду взяв в свої руки митницю, і в 2018-му році у Гройсмана стався гострий конфлікт з Порошенком. Прем'єр-міністр прийняв рішення про допуск в митну зону для боротьби з контрабандою підрозділів МВС – по суті Гройсман протиставив впливу Порошенко на митниці вплив Авакова. 13 червня Гройсман заявив про тиск на нього співробітників СБУ прямо на засіданні Кабміну: "Зневажаю тих, хто руйнує основу нашої економіки: хто кришує нелегальний бізнес, контрабанду, доступ товарів до українських ринків, носить погони і є працівником правоохоронної системи. Я знаю, що ви обговорюєте мої слова, позиції і непохитність. Знаю, що ви готуєте провокації проти прем'єр-міністра і уряду", – деталізував Бутусов.

"Клопотався прем'єр-міністр не дарма. Під керівництвом Коваленка була проведена операція по впровадженню агентури в найближче оточення Продана, включаючи його сім'ю, СБУ також отримала доступ до телефону Продана і всього його листування за кілька років, де було зафіксовано скільки і куди передавалося грошей, і що Продан відразу після призначення в ДФС купив дві вілли в Туреччині. Контакти Продана з прем'єром в листуванні теж є", – розповів журналіст.

Читайте також: Порошенко оголосив призначення очільників ДФС та митниці до фіналу конкурсу

"Як тільки в руках Порошенка виявився такий потужний компромат, Гройсман пішов на переговори. Конфлікт було врегульовано, вони знову домовилися, але президент зміг вести переговори з позиції сили. Продана прем'єр звільнив, але призначив за рекомендацією Продана нового в.о. глави ДФС Власова. Гройсман виступив на форумі Порошенка і підтримав його висунення кандидатом в президенти. Справу Продана передали в НАБУ, але тепер звинувачення по ньому висунути важко, так як Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення, по якій збуджувалась справа. Та й проблеми виникли раптово з легалізацією матеріалів по Продану – адже тут процесуальне оформлення має велике значення. Так що Продан на свободу, у нього все в порядку", – додав Бутусов.

"Але ось результат – тепер Коваленко єдиний із співробітників СБУ отримує генерала. Важко сказати, чого домагався Петро Олексійович цим званням. З одного боку, це престиж, адже Коваленко отримав звання, яке дозволяє займати найвищі посади в СБУ, з іншого боку, чи є перспективи у борця з корупцією на митниці, який отримав генерала від Порошенка, отримати високу посаду при президентові Зеленському? Виглядає малоймовірно. Що ж, подивимося", – резюмував журналіст.

Нагадаємо, що Мирослав Продан підозрюється в незаконному збагаченні. За даними НАБУ, він оформив на інших осіб право власності на майно на суму 89,5 млн грн. Зокрема, за 76,6 млн грн придбано об'єкти нерухомості в Турецькій республіці. У той же час НАБУ продовжує встановлювати причетність Продана до іншого майна – зокрема, квартир в ЖК "Французький квартал" і вдома в смт. Могилів-Подільський та ін.

4 грудня суд застосував до екс-керівнику ДФС запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів і Героїв України, зобов'язав здати закордонний паспорт і електронний засіб контролю.

Суд погодився, що є ризик впливу на свідків, але визнав його незначним. Щодо ризиків укриття від органів попереднього розслідування, знищення, зберігання або спотворення речей або документів, ризику незаконно впливати на інших підозрюваних, експертів, фахівців у справі, то суддя вважає їх необгрунтованими і не доведеними. Зокрема, суду були надані документи, що обгрунтовують перебування за кордоном з 5 листопада.

13 липня ГПУ повідомляла про затримання керівника підрозділу ГУ ДФС у Вінницькій області та його пособника, які вимагали 0,5 млн грн у бізнесмена.

16 липня 2018 року про підозру повідомлено начальнику ГУ ДФС у Вінницькій області Руслану Осмоловському. Йому інкримінують зловживання службовим становищем, участь у злочинній организации і ухилення від сплати податків.

1 і 9 серпня повідомлено підозри двом керівникам суб'єктів господарської діяльності щодо участі у злочинній організації і ухилення від сплати податків.

Справа Продана 29 серпня 2018 року була видалена з виробництва щодо зловживань посадових осіб ДФС.

На початку вересня 2018 р в.о. керівника ДФС Мирослав Продан пішов у відставку. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook