Причиною отруєння 18 людей у луцькій піцерії "Фелічіта", що на вулиці Винниченка, 2, був сальмонельоз. Інфекція поширилась через соус на основі сирих яєць.
Читайте також: Заклад зачинили: у відомій луцькій піцерії вибачились за випадок з отруєнням
Про це "Першому" розповіла директорка Волинського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Янко.
Піцерія запрацювала після прибирання та аналізів.
Нагадаємо, 14 липня стало відомо, що у піцерії на вулиці Винниченка, 2, отруїлись люди. У закладі вибачились та пообіцяли оплатити лікування кожному гостю. Діагноз, який поставили лікарі – гострий гастроентероколіт та сальмонельоз.
Згодом з'явилась інформація про те, що захворів також і працівник піцерії.
У суботу, 28 липня, заклад запрацював після двотижневої перерви, – розповіла його адміністраторка Мар’яна.
"Ми провели усі профілактичні заходи: експертизи, аналізи, тотальне прибирання та дезінфекцію. Тепер працюємо у звичному режимі. Гості повертаються", – розповіла працівниця піцерії.
Читайте також: У одній з популярних піцерій Луцька отруїлись 10 людей
Причина отруєння – сирі яйця
Директорка Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Наталія Янко каже, розслідування показало, що усі хворі їли вершковий соус, який готують з сирих яєць. Саме він став джерелом інфекційного захворювання сальмонельозу.
"Сприяв цьому ряд порушень протиепідемічного режиму: нерозмежовані процеси обробки сировини, приготування готових страв, відсутнє маркування виробничого інвентаря, порушувались правила товарного сусідства. Це все зробило можливим поширення збудника", – розповідає посадовиця.
"Фелічіта", з її слів, видалила зі свого меню цей вершковий соус.
"Зараз дуже модно готувати соуси на основі сирих яєць, але ми не рекомендуємо цього робити. Це стосується і майонезу", – каже Наталія Янко.
Коментарі
коментарів немає