Луцький національний технічний університет – один з двох потужних "китів" вищої освіти на Волині. Та попри потужний науковий і кадровий потенціал, репутація вузу неодноразово страждала від скандалів, які виникали через його колишнього очільника – Петра Савчука, який помітно активізувався перед майбутніми виборами нового ректора вишу.

Читайте також: Ректор волинського вишу показав свої помідори (фото)

Попри те, що керівництво вузу має в першу чергу думати про якість знань і працевлаштування студентів, Петро Савчук відомий широкому загалу як активний кон'юнктурник, а для пересічного читача – той, хто лиже будь-якій владі дупу.

У часи правління "сивочолого гетьмана" Петра Порошенка керівник Луцького національного технічного університету, перед його приїздом із "томос-туром" на Волинь, обіцяючи "хороші бонуси при перездачі", дав вказівку відправляти студентів військової кафедри ЛНТУ на зустріч із політиком. Щоправда, коли ця інформація потрапила до преси, то Петро Петрович відхрестився від своїх дій та назвав це відвертою провокацією. Свою політичну позицію він активно демонстрував на власній сторінці у Facebook, яка постійно рясніла дописами на підтримку Петра Порошенка та критикою чинної влади, і в першу чергу президента Володимира Зеленського.

Від Порошенка Савчук перейняв і методи боротьби із опонентами. Не боячись гучних висловлювань про своїх потенційних конкурентів, тим паче різких дій у їхню сторону, він у теперішніх розмовах тет-а-тет зараз поливає брудом усіх, хто не розділяє його думку та може скласти конкуренцію у майбутніх виборах ректора вишу.

Зараз же, відчуваючи поразку на майбутніх виборах ректора, Петро Савчук намагається усіма силами втриматись при владі та не втратити своє крісло. Нагадаємо, нещодавно у стінах ЛНТУ спалахнув гучний скандал, оскільки одна із викладачок університету Олена Ковальчук повідомила, що ректор Петро Савчук, дізнавшись про те, що вона вирішила подати свою кандидатуру для участі у конкурсі на заміщення посади очільника вишу, здійснював на неї адміністративний тиск. Ба більше, Савчук запропонував їй звільнитися зі своєї посади, незважаючи на 12 років успішної праці для покращення роботи навчального закладу.

"Протягом 12 років роботи в Луцькому національному технічному університеті я прикладала усі зусилля для покращення роботи закладу та підвищення його національного й міжнародного престижу. Сьогодні, після такого довгого часу роботи, в.о. ректора "відзначив мій внесок у розвиток університету" тим, що запропонував мені звільнитися, доктору педагогічних наук, професору, члену групи забезпечення ОП спеціальності 035. Філологія. Прикладна лінгвістика, члену групи забезпечення освітніх програм PhD, Голові ГО "Асоціація випускників Луцького НТУ", інваліду ІІІ групи, з грубим порушенням Кодексу Законів про працю", – заявила викладачка Олена Ковальчук. Можна стверджувати, що подібна "пропозиція" – це адміністративний тиск на конкурентів у передвиборчий період, який призводить до занепаду вишу.

Все розпочалося саме з того, що, аби заручитися більшою підтримкою із професорсько-викладацького складу, Петро Савчук вирішив, порушивши усі вимоги чинного законодавства, присвоїти почесні звання деяким викладачам ЛНТУ, аби тим самим схилити їх на його сторону на майбутніх виборах, розраховуючи на те, що він вже матиме такі бажані голоси у себе "в кишені".

Проте після цього скандалу Петро Савчук, не боячись ніяких різких висловлювань, заявив, що ця ситуація є нічим іншим, як "чорним піаром" його головної конкурентки Ірини Вахович, яка також подала свою кандидатуру на конкурс очільника ректора ЛНТУ.

Окрім того, аби контролювати ситуацію на виборах та забезпечити собі можливість фальсифікації, Петро Савчук, який наразі виконує в.о. керівника вузу, створює організаційний комітет з проведення виборів ректора у віддалених структурних підрозділах. Додамо, що чинним законодавством не передбачено створення регіональних організаційних комітетів – ні Законом України "Про вищу освіту", ні Методичними рекомендаціями щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти, тому рішення Петра "Підрахуя" є цілком незаконним та свідчить про факт перевищення службових повноважень з метою формування виборчої системи на виборах ректора Луцького НТУ для забезпечення максимально сприятливих умов для здійснення адміністративного тиску на працівників віддалених структурних підрозділів, фальсифікацій і унеможливлення проведення виборів на принципах демократичності і прозорості.

Читайте також: Донька ректора луцького вишу заробила 310 тисяч, як борець з корупцією

Також прямим свідченням перевищення службових повноважень Петром Савчуком є і той факт, що він одноосібно створив виборчі дільниці та виборчі комісії на них, затвердивши їх персональний склад.

Наразі ж залишається надіятись на забезпечення належного контролю за дотриманням прозорості і демократичності при організації виборів ректора ЛНТУ.

Дивлячись на усі ці зловживання, на місцях ГО Волині звертаються до Міністерства Освіти з проханням відсторони Савчука від виконання службових обов'язків в.о. ректора ЛНТУ і уникнення фальсифікації під час виборчих перегонів.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook